Landsbygdsnätverket
David Font överlämnar en barnbok om hur det är att vara flykting till Åsa Karlsson och Susanne Andersson. Foto: Hans-Olof Stålgren.

David Font överlämnar en barnbok om hur det är att vara flykting till Åsa Karlsson och Susanne Andersson. Foto: Hans-Olof Stålgren.

Svenskt integrationsarbete på export

Götene kommuns integrationsarbete under och efter flyktingkrisen fick internationellt ljus när en delegation från Spanien besökte kommunen.

Det var i våras som representanter från den katalanska regionen Berguedá, Spanien, tog kontakt med Hans-Olof Stålgren på Landsbygdsnätverket. Syftet var tydligt: att få inspiration av goda exempel på integration i Svenska landsbygdskommuner.

- Eftersom det förväntas komma fler asylsökande till Spanien framöver vill man vara förberedda genom att inhämta kunskaper där erfarenheter finns, säger Hans-Olof Stålgren.

”Hur skulle vi annars göra”

Valet föll på Götene kommun som tog emot cirka 1 200 asylsökande under 2015. Kommunen har ett invånarantal på 13 000 personer, vilket placerar den i samma storlek som den största kommunen i regionen Berguedá.

- När det på ett bräde kom över 1 000 asylsökande till vår lilla kommun ställde alla upp för att hjälpa till, och så har det fortsatt. Hur skulle vi annars göra? säger Jerker Andersson-Liljestrand, kommunchef, som deltog under besöket.

Även kommunalrådet Åsa Karlsson och oppositionsrådet Susanne Andersson fanns på plats. Från regionen Berguedá kom David Font, regionråd, Eduard Barcons, regionchef, Josep Lara, borgmästare, Laura Ribera, tjänsteperson, och Marta Subirana, tjänsteperson.

Samarbete med förening

Under besöket berättade bland annat Götene kommuns integrationsstrateg Ulla Knutsson om det integrationsarbete som görs. Till sin hjälp hade hon medarbetaren Najwa Abedalkareem, som också representerar föreningen Support Group. Föreningen har bildats av asylsökande från flera länder och syftet är att få hjälp med att skapa kontakter, inventera behov och arrangera aktiviteter.

Kommunen och Support Group har ett nära samarbete och kan tillsammans erbjuda bland annat introduktion i svenska, simlektioner, körkortsteori, fikapauser med svenskar och CV-skrivning.

De spanska gästerna fick också besöka ett socialt kooperativ som under många år arbetat för personer som står långt från arbetsmarknaden, däribland asylsökande. Kooperativet sysslar med odling och försäljning, hantverk, cykelverkstad, bed and breakfast och andra aktiviteter anpassade till de kompetenser deltagarna har. Även leaderprojektet ”Bonde söker personal” presenterades.

Publicerades