Landsbygdsnätverket

Utbildning och praktik för nyanlända leder till jobb i köken

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna andra artikel av tre berättar vi om projektet Future kitchen.

Genom projektet Future kitchen ska nyanlända slussas in i de offentliga köken i Västra Götaland och förebygga personalbrist. Projektets första år blev en succé och nu har verksamheten utökats.

– Det finns ett win-win-tänk som genomsyrar hela projektet. Det är brist på personal i de offentliga köken och samtidigt finns det en stor grupp nyanlända som längtar efter att komma ut i arbetslivet, men som saknar naturliga ingångar till jobb inom offentliga måltider. Tanken är att underlätta vägen dit för dem, berättar Maria Helmersson på Måltid Sverige, en av aktörerna bakom projektet.

De övriga är Arbetsförmedlingen, Validering Väst, Västra Götalandsregionen samt de deltagande arbetsgivarna.

28 i första gruppen

28 personer med uppehållstillstånd ingick i den första gruppen som rekryterades under fjolåret. Arbetsförmedlingen och de deltagande kommunerna höll i urvalsprocessen och det som då eftersöktes var deltagarnas intresse snarare än formell utbildning eller erfarenhet.

Praktiken inleds med en introduktionsutbildning på ett par dagar.

– Där lägger vi fokus på sådant som matkunskap, hygienfrågor och lagstiftning. Men den berör också grundläggande kunskaper om vad det innebär att komma ut på en svensk arbetsplats. Vad är viktigt att tänka på? Vilka oskrivna regler har man att förhålla sig till? Och det är också viktigt att de bidrar med kunskap om matlagning och smaksättning från sina hemländer, förklarar Maria Helmersson.

Alla praktikanter har en handledare som utbildats under två heldagar, bland annat med en modul om hur det är att handleda en nyanländ person.

– Handledarna är centrala och en helt avgörande framgångsfaktor för hela projektet. Det är tack vare dem som utfallet har blivit så positivt, säger Maria Helmersson.

Sfi parallellt

Parallellt med praktiken fortsätter deltagarna sina sfi-studier och flera arbetsgivare har vittnat om hur snabbt språkutvecklingen sker, när den kopplas till ett jobb och en arbetsplats.

– De får ju motivation och sammanhang och måste lära sig språket för att klara jobbet. Det blir ett bra komplement till skolan, menar Maria Helmersson.

Förra året var det 17 deltagare som slutförde sin praktik och några av dem finns kvar i organisationerna genom extratjänster och en har fått en ordinarie anställning. Några har påbörjat utbildning till kock.

Framgången med den första kullen innebar att projektet i år har skalats upp. Första året deltog fyra kommuner och ett sjukhus och i år är nio arbetsgivare och 40 nya deltagare engagerade i projektet, berättar Maria Helmersson.

– Hittills verkar det lovande! Vi har haft uppföljningsmöten med handledarna nu i april och det är starkt att höra deras berättelser och inse hur nyttigt och bra det har fungerat på båda hållen.

Text: Jakob Hydén
Foto: Elin Backlund och Maria Helmersson

Mer information

Future Kitchens webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Kontakt

Maria Helmersson, verksamhetsledare för Måltid Sverige
maria.helmersson@ri.se
länk till annan webbplats
010-516 6719

Publicerades 2018-05-18

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster