Landsbygdsnätverket

Validering av personal - en del av lösningen på kockbristen?

Kils kommun erbjuder kockvalideringstjänst till sina värmländska grannar. Ett gott exempel på samverkan.

En stor utmaning för landets måltidsorganisationer är att rekrytera kompetent personal. Som situationen är i dag räcker inte de utbildade kockarna till för både privat och offentlig sektor. Ett sätt att säkerställa kompetensen kan vara att ta tillvara och kompetensutveckla den personal som arbetar i organisationerna redan i dag.

Det finns i dag uppskattningsvis 35 000 anställda runt om i de offentliga köken, många har kockutbildning och lång erfarenhet av yrket, men inte alla. Trenden i köken är att mer mat lagas från grunden och att andelen tillagningskök ökar. Då ställs nya krav på kockarna i köken och det behövs även fler som kan laga mat.

Kils kommun är ett exempel på en kommun där man har utbildade och certifierade yrkesbedömare som kan bidra till validering för personal som arbetat i köken under flera år men saknar behörighet till kocktjänst. Bedömarna har gått en utbildning hos UHR, utbildningsrådet för hotell - och restaurangbranschen.

Kils kommun erbjuder nu övriga kommuner i Värmland att köpa valideringstjänst. Ett gott exempel på samverkan och att inte alla behöver uppfinna hjulet.

Mer information om validering

Information på UHR:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Agneta Hedlund, kostchef
Kils kommun
0554-19106
agneta.hedlund@kil.se
www.kil.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerades 2018-03-23

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster