Landsbygdsnätverket

Poddavsnitt

Landet - podden bortom storstan, är Landsbygdsnätverkets podd där heta ämnen diskuteras med engagerade och kunniga människor. Under 2018 och 2019 kommer MATtankens frågor vara ett regelbundet återkommande tema i podden.

Du kan lyssna på dessa avsnitt direkt på denna sida, eller där du brukar hämta poddar.

På Landsbygdsnätverkets webbplats hittar du alla avsnitt av podden Landet Öppnas i nytt fönster.

Du är vad du äter – om krav på specialkost i offentliga kök #74

Varför är specialätare vanligare i städer? Vad säger maten du äter om dig? Vad är orsaken bakom den ökande efterfrågan kring specialkoster och var går gränsen för vad de offentliga köken kan och ska tillhandahålla?

Medverkande:
Richard Tellström, måltidsforskare
Anna-Karin Quetel, nutritionist Livsmedelsverket
Ida Lindhagen, journalist

Kom och ät - om skolmatsveteranen Sverige

Sverige är unikt när det kommer till skolmat. Här har alla barn i grundskolan rätt till en skattefinansierad och näringsriktig måltid per dag. Och podden Landets gäster tycker att vi kan använda satsningen ännu bättre. Lyssna på avsnittet för att höra hur de tänker och om hur offentliga måltider kan påverka landsbygdsföretagen.

Medverkande:
Eva Sundberg, projektledare MATtanken
Dayle Hayes, Nutrition for the Future
Annika Unt, dietist engagerad i skolmatsfrågor
Ida Lindhagen, journalist

Som grädde på moset - lokalproducerad mat i offentliga kök

På flera olika håll jobbar kommuner och landsting för att få in mer lokalproducerad mat i sina kök. Men stora volymer, kontinuitet och krav på statistikunderlag kan göra det svårt för små producenter att leverera till det offentliga. Podden Landet tar sig till Värmland där ett projekt resulterat i att skolelever i hela regionen numera äter lokalt producerad mat dagligen.

Medverkande:
Patrik Ohlsson, ordförande LRF Värmland
Alain Grenard, kostchef i Karlstad
Ida Lindhagen, journalist

Mattanken - offentliga måltider i framkant

Hur hänger den offentligt upphandlade maten ihop med landsbygdsutveckling och ökad tillväxt? Och varför är det så viktigt att just offentliga måltider är hållbara genom hela kedjan?

Medverkande:
Eva Sundberg, kostekonom på Livsmedelsverket
Pirjo Gustavsson, företagarcoach LRF Dalarna
Örjan Brinkman, ordförande för Sveriges Konsumenter
Ida Lindhagen, journalist