Landsbygdsnätverket
Tomater i växthus

Med vatten i tanken

Vatten och jordbruk var ett synnerligen aktuellt ämne för den workshop som hölls i Almeria, Spanien i slutet på maj.

Vattenbrist och klimateffekter är allvarliga utmaningar för jordbruket och många olika multidisciplinära strategier måste användas för att säkra tillgången på livsmedel.

- Att träffa andra som jobbar med liknande frågor i andra länder är väldigt värdefullt. Det var påtagligt att vårt projekt väckte stort intresse och inspirerar andra till liknande projekt, säger Helena Elmquist från "Odling i balans".

Hon är projektledare för innovationsprojektet Multifunktionella skyddszoner – en innovativ metod som kombinera miljö- och produktionsmål. De är en av de 65 innovationsgrupper inom EIP-Agri i olika länder som jobbar med vattenfrågor och som var inbjudna att delta i workshopen. Korta presentationer av alla innovationsprojekten finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ny metod för vattenrening

Under workshopen besökte man Biosabors enorma grönsaksproduktion i växthus med hela 300 hektar under glas. Det var huvudsakligen tomater, men även bland annat meloner och papaya, som odlades ekologiskt. Vattenåtgången var gigantisk och placeringen i Andalusien i allra sydligaste Spanien men väldigt lite nederbörd kan tyckas helt fel. Man använde dock en ny metod för vattenrening och kostnaden sponsrades av kommunen. Här kan du läsa mer om företaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

- Att träffas på sådana här möten är viktigt för att möjliggöra samarbeten, men det känns inte rätt ur klimatsynpunkt att behöva åka så långt med flyg för ett lunch till lunchmöte, säger Helena.

Workshop på räls?

Därför, berättar hon, diskuterades hur man skulle kunna ordna seminarier eller workshops på tåg. På så sätt skulle man kunna jobba på tåget och deltagarna kan ansluta alteftersom under redan.

- Vi måste tänka nytt och vi som jobbar med miljöfrågor kan ju gärna gå före. Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige jobbar exempelvis för ett nattåg till Bryssel. Det skulle spara många flygtimmar, säger Helena Elmquist.

Workshopen anordnades av EU-kommissionen i samarbete med EIP-Agri Service Point. Klicka här för att få mer information om workshoppen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades