Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 036 - 15 59 09
Journalist: Peter Gropman

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Service i landsbygder (6)
 1. Begreppet Smart Villages är hett. Alla pratar smarta landsbygder och byar. Att olika bygder tar sig an problem och möjligheter är egentligen inte nytt. Men nu finns nya verktyg och nya sätt att tänka. I #64 av Landet gav vi goda exempel. Nu tar vi ett större grepp om begreppet. Vem gör vad och när för att en bygd ska bli smartare? Det ska vi få reda på i detta avsnitt.

  Utgivningsdatum: 2018-10-19
  Medverkande: Regina Westas Stedt, landsbygdsutvecklare och bredbandssamordnare Vingåkers kommun, Jacqueline Hellsten, verksamhetsledare Leader Sörmlandskusten och Aline Kärrbäck, region Kronoberg. Journalist: Ida Lindhagen
  Kategori: Service i landsbygder

 2. En förutsättning för en levande Iandsbygd är en levande lokal ekonomi. I veckans avsnitt av Podden Landet handlar det om smarta byar som ligger i framkant och har fått snurr på ekonomin. I skånska Röststånga och lappländska Vuollerim har man använt två olika metoder för att få pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.   Vilken metod passar bäst din bygd?

  Utgivningsdatum: 2018-08-23
  Medverkande: Nils Phillips, Röstånga Utvecklingsaktiebolag samt Evalena Skalstad och Audun Otterbech, bygdebolaget Lapland Vuollerim. Journalist: Ida Lindhagen.
  Kategori: Service i landsbygder

 3. Sverige är ett stort och avlångt land med varierande befolkningstäthet. Ofta förhåller det sig så att ju glesare trakterna är bebodda ju sämre är tillgången till grundläggande service. Olika delar av landet brottas med olika problem för att behålla befintliga och utveckla nya innovativa servicelösningar.

  Utgivningsdatum: 2018-02-14
  Medverkande: Lovisa Carneland, projektledare för Service till alla i Umeåregionen, Kristina Lindström, projektledare Länsstyrelsen i Västerbotten, Calle Birgersson, näringslivschef Åsele kommun, och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Service i landsbygder

 4. Att åka kollektivt är inte bara bra för klimatet utan också en förutsättning för att människor utan körkort eller körförmåga ska kunna bo på landet. Alltför ofta saknas dock möjlighet till kollektivtrafik i Sveriges landsbygder vilket gör att andra alternativ poppar upp. Podden Landet tar reda på vad som fungerar och hur vi övervinner de hinder som kan uppstå. Och så framtidsspanar vi!

  Utgivningsdatum: 2017-12-13
  Medverkande: Maja Söderberg, initiativtagare samåkningsprojekt i Tolg, Carl Wiking, samåkningsprojekt för nyanlända, Jan Runfors, landsbygdsnätverkets integrationsgrupp, Fredrik Pettersson, kollektivtrafiksforskare Lunds tekniska högskola, och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Service i landsbygder

 5. ”Din morfar byggde elnätet. Du kan göra en liknande insats.” Lika viktigt som när elen drogs fram i Sverige. Så beskrivs ofta utbygget av bredbandsnätet. På Gotland kommer alla ha fiber innan årsskiftet. Och det efter bara fem år. Notan är dessutom lägre än på många andra ställen. Hur gjorde de då för att få med sig invånarna och hålla nere kostnaderna? Och hur lyckades de bygga så snabbt? Håller Gotland i nyckeln till framgång? Lyssna och lär när Landet pratar fiber.

  Utgivningsdatum: 2016-09-27
  Medverkande: Tommy Andersson, fiberföreningen FFL-Fiber och IP-Only Gotland, Anne Mousa Ståhl, ansvarig för bredbandsutbyggnad på Gotland och fiberföreningarna Lummelunda och Tingsstäde, Gunilla Lexell, bredbandsansvarig på länsstyrelsen och Garda fiberförening, samt Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Service i landsbygder

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU