Landsbygdsnätverket

Du är vad du äter – om krav på specialkost i offentliga kök #74

Årets första avsnitt av Landet blir ett samtal om skämsmat och gränser när mattrendsforskaren Richard Tellström och nutritionisten Anna-Karin Quetel diskuterar specialkost. Varför är specialätare vanligare i städer? Vad säger maten du äter om dig? Och hur långt är det egentligen rimligt att det offentliga går oss till mötes i våra önskemål om vad vi vill äta?

Mat är ett kommunikationsmedel för värderingar. Vi äter inte nutrition. Vi äter inte energi. Vi äter det vi ställer upp på.
- Richard Tellström

Som jag ser det måste vi begränsa antalet specialkoster. Det kan inte fortsätta stiga som det gör nu. Vi måste dra en gräns.
- Anna-Karin Quetel

Medverkande

Richard Tellström, författare, föreläsare och docent i ämnet matkultur och mattrender och Anna-Karin Quetel, projektledare Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg på Livsmedelsverket. Reporter: Ida Lindhagen

Kategori

Mat & livsmedel, Kultur & normer

Utgivningsdatum