Landsbygdsnätverket

Ett litet stort livsmedel - fiske och vattenbruk #31

Att köpa svenskt kött är givet för många, men hur har vi det med till exempel svenskproducerad fisk? Vattenbruk, som är odling av alla slags djur och växter i vatten, är en väldigt liten näringsgren här om man jämför med de flesta europeiska länder. Så vad behövs för att den svenska vattenbruksnäringen ska kunna växa och produkterna bli ett lika självklart val som andra inhemska matvaror?

Hör Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på fiskerienheten på Jordbruksverket, Ola Öberg från Recirkulerande Vattenbrukarna och Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU diskutera saken.

Citat från podden:

”Vi äter lika mycket fisk som kyckling i Sverige idag. Det är inget litet livsmedel men den svenska produktionen är ganska liten” - Anders Kiessling

”I vår handlingsplan finns åtgärder som ska utveckla svenskt vattenbruk på bred front" - Veronica Andrén

”Det bästa globalt sett skulle vara om all mat på klotet var producerad enligt svenska regler” –Ola Öberg

Medverkande

Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på fiskerienheten Jordbruksverket, Ola Öberg från Recirkulerande Vattenbrukarna, Anders Kiessling, professor akvakultur SLU och Ida Lindhagen, journalist.

Kategori

Fiske & vattenbruk

Utgivningsdatum