Landsbygdsnätverket
Podden Landet om miljö och svenska lantbruk

Hur ser en livsmedelsproduktion som inte försämrar miljön ut? Det diskuterar Anders Wijkman och Elina Matsdotter i veckans avsnitt av Landet. Foto: Ida Lindhagen

Mätta många miljömedvetet – om framtidens lantbruk i Landet #41

En livsmedelsproduktion som inte försämrar miljön men samtidigt bidrar till att försörja Sveriges och världens befolkning med mat. Hur ser den ut? Lyssna när podden Landet tar sig an det svenska lantbruket och dess framtid som föregångare i den omställning som ligger runt hörnet.

Elina Matsdotter, som jobbar med hållbarhetsfrågor på LRF, och Anders Wijkman, tidigare ordförande i Miljömålsberedningen, delar med sig av sina kunskaper utifrån två ganska olika perspektiv.

– Sverige är redan ett föregångsland. Tittar vi på jordbruket så är det väldigt tydligt, säger Anders Wijkman. Vi har störst andel förnybar energi av alla EU-länder och tittar man på utsläpp ligger vi även bra till globalt.

– Kan vi äta mer svensk mat kommer de globala klimatavtrycken att minska, säger Elina Matsdotter. Och genom att exportera mat kan vi även minska andras avtryck.

– Bönderna borde får betalt för det de gör, säger Anders Wijkman. För maten, för att hålla landskapet öppet och för att de hjälper till att absorbera olika typer av restprodukter till exempel.

Lantbrukslandskap

Möjligheter och utmaningar


Men många frågor kvarstår. Går det att öka den svenska produktionen utan att släppa ut mer växthusgaser och vad kan lantbrukarna själva göra för att hjälpa till i miljö- och klimatomställningen? Och den lantbrukare som inte ställer om, finns då det företaget kvar om tio år?

– Den största problematiken vi står inför är att ersätta det fossila med förnybart. Visst vi kan öka kolinlagringen med det jordbruket kan bidra med är just att ersätta fossilt med förnybart, säger Elina Matsdotter.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Elina Matsdotter, expert inom energi och klimat på LRF
Anders Wijkman, tidigare ordförande i Miljömålsberedningen

Hitta oss och lyssna när du vill

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan.
Prenumerera på Landet genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats. och sök på: Landet.
På Facebook hittar du också PoddenLandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla avsnitt finns samlade på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.

Publicerades