Landsbygdsnätverket
Ylva Lundkvist Fridh

- Vi pratar om att förbättra handelsbalansen med omvärlden, säger Ylva Lundkvist Fridh i podden Landet som denna gång handlar om lokal ekonomi. Foto: Ida Lindhagen

En liten handelsbalans – om lokal ekonomi #57

I en levande lokal ekonomi har de flesta sin försörjning och sina fritidsintressen på platsen där de bor. Att pengar cirkulerar väldigt lokalt skapar jobb och gör platsen attraktiv. Men vad menas med lokal ekonomi? Vad kan du och jag själva göra för att stärka den på hemmaplan? Och hur fungerar en lokalekonomisk analys och varför är det bra? Lyssna på podden Landet och få svar.

Den här gången i podden Landet reder vi ut det ekonomiska begreppet tillsammans med Ylva Lundkvist Fridh, ekonomhistoriker och samordnare för lokal ekonomi på Hela Sverige ska leva. Och Ylva börjar med att förklara varför det här är viktigt.

- Om vi har en situation i en bygd där allt vi köper kommer från andra platser. Då innebär ju det att det kanske inte finns grund för företagande lokalt. Då förvandlas den ort man bor på till en sovort där man måste pendla därifrån för att delta i ekonomin.

Lokal balans

I korta drag handlar det alltså om hur de som bor i en ort tjänar sina pengar, vad de gör med dem och var de tillbringar sin fritid. Om att stärka lokala ekonomier i hela landet och hur hållbar, lokal utveckling kan organiseras och finansieras. Och det är en fråga för många. Från företagare, lokala utvecklingsgrupper, politiker, tjänstemän, kooperativ, föreningar, bankfolk och forskare till alla som bor i våra landsbygder.

- Vi pratar om att förbättra handelsbalansen med omvärlden, säger Ylva Lundkvist Fridh. Om det nu är så att vi måste köpa bil eller cykel i närmsta storstad, så kanske vi har något att erbjuda till närmsta storstad också. De kan komma till vårt lokalsamhälle och turista eller ta del av något vi producerar. Med rätt balans får vi levande fungerande företag.

Här hittar du materialet som nämns i podden;

Ny handbok i lokal finansiering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Metodhandbok Lokal ekonomisk analys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medverkande i podden Landet:
Ylva Lundkvist Fridh, ekonomhistoriker och samordnare för lokal ekonomi på Hela Sverige ska leva.

Du kan lyssna på podden här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Då kan du prenumerera och få alla avsnitt direkt när de släpps. Sök på: Landet Podcast där poddar brukar finnas.

Samtliga avsnitt finns också på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar du vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades