Ett Erfa-deltagardrivet projekt som syftar till att utveckla hållbara odlingssystem som gynnar markens jordhälsa, kolinlagring och produktionsförmåga. Projektet föreslås genomföras med en modifierad form av arbetsmetoden ”ERFA-DDU” (Gunnarson och Larsson Jönsson, 2015). I ”ERFA-DDU” står ERFA för erfarenhetsutbyte och DDU för DeltagarDriven Utveckling.
Arbetsmetoden är i detta fall inriktad på att vidareutveckla hållbara odlingssystem genom ett nära samarbete mellan odlare, rådgivare, och forskare. I projektet deltar tolv lantbruksföretag som är spridda över södra Sverige och som har olika odlingsinriktningar. Inom lantbrukargruppen finns både konventionell och ekologisk odling. Ett par av gårdarna producerar egen biokol och använder den i odlingen.
På de flesta gårdarna dominerar växtodling, men i gruppen finns även två gårdar med mjölkproduktion, vilket medför att de har en stor andel vall i växtföljden. Målet med projektet är att samla information genom att dokumentera hur lantbrukarna utvecklat sin odling mot förbättrad jordhälsa och hur de vill vidareutveckla detta.
Denna insamlade information kommer att spridas vidare till andra odlare, rådgivare och forskare.
Under 2024 vid projektstart senast den 1 juli 2024:
Under 2025:
Projektägare: Sveriges Lantbruksuniversitet
Projektslut: 2025-12-31
Budget: 723 tkr
Kontakt: David Hansson, 040-415138
Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder