Landsbygdsnätverket

Deltagardrivet projekt rörande odlingssystem som gynnar markens jordhälsa, kolinlagring och produktionsförmåga

Ett Erfa-deltagardrivet projekt som syftar till att utveckla hållbara odlingssystem som gynnar markens jordhälsa, kolinlagring och produktionsförmåga. Projektet föreslås genomföras med en modifierad form av arbetsmetoden ”ERFA-DDU” (Gunnarson och Larsson Jönsson, 2015). I ”ERFA-DDU” står ERFA för erfarenhetsutbyte och DDU för DeltagarDriven Utveckling.

Arbetsmetoden är i detta fall inriktad på att vidareutveckla hållbara odlingssystem genom ett nära samarbete mellan odlare, rådgivare, och forskare. I projektet deltar tolv lantbruksföretag som är spridda över södra Sverige och som har olika odlingsinriktningar. Inom lantbrukargruppen finns både konventionell och ekologisk odling. Ett par av gårdarna producerar egen biokol och använder den i odlingen.

På de flesta gårdarna dominerar växtodling, men i gruppen finns även två gårdar med mjölkproduktion, vilket medför att de har en stor andel vall i växtföljden. Målet med projektet är att samla information genom att dokumentera hur lantbrukarna utvecklat sin odling mot förbättrad jordhälsa och hur de vill vidareutveckla detta.
Denna insamlade information kommer att spridas vidare till andra odlare, rådgivare och forskare.

Arbetsgången i projektet

Under 2024 vid projektstart senast den 1 juli 2024:

  1. Projektstart via digitalt möte så att alla projektdeltagarna kan lära känna varandra. Här presenterar gårdarna sig översiktligt med sin produktionsinriktning och beskriver översiktligt hur man arbetat med jordhälsa under senare år.
  2. Dokumentationsfas, gårdarna beskriver mer ingående hur de utvecklat sin odling under senare år, med fokus på markens jordhälsa, kolinlagring och produktionsförmåga. I denna beskrivning skall det även framgå hur de har fått information, idéer m.m. till denna utveckling och motiven till varför de har ändrat sitt odlingssystem. Inför denna informationsinsamling tas ett detaljerat frågeformulär fram som beskriver olika indikatorer för jordhälsa.
  3. Resultaten från dokumentationsfasen bearbetas av forskarna och rådgivarna i projektet. Därefter sker en gemensam presentation som baseras på dokumentationen från gårdarna. Resultatet presenteras vid ett interna webbinarium för hela projektgruppen.
  4. Ett öppet seminarium genomförs vilket inriktas på jordhälsa med information från de deltagande gårdarna. Seminariet genomförs förslagsvis i samarbete med SLU Partnerskap Alnarp.
  5. Planering för provtagning för ytterligare datainsamling, som syftar på att bedöma specifika fälts jordhälsa, vilka väljs ut i samarbete mellan odlare, rådgivare och forskare.

Under 2025:

  1. Fysiska träffar mellan alla projektdeltagare kommer att ske på några av gårdarna som ingår i projektet.
  2. Digitala träffar (interna webbinarium) kompletterar de fysiska träffarna så alla gårdarna blir involverade i projektets utvärderings- och utvecklingsfaser.
  3. Provtagning och analys av jordproverna för bedömning av utvalda fälts jordhälsa.
  4. Ett öppet slutseminarium genomförs, förslagsvis i samarbete med SLU Partnerskap Alnarp, där goda exempel på jordhälsa från de deltagande gårdarna presenteras och diskuteras.
  5. Slutredovisning av projektet via en rapport.

Projektägare: Sveriges Lantbruksuniversitet
Projektslut: 2025-12-31
Budget: 723 tkr
Kontakt: David Hansson, 040-415138

Kategori

Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder

Plats