Landsbygdsnätverket
Skogsstyrelsen_1

Lyckat projekt sysselsätter 80 nyanlända och lika många långtidsarbetslösa. Foto Yousef Hamou Omar

Arbete i naturreservat gav ökad språkinlärning

I Skåne jobbar långtidsarbetslösa och nyanlända sida vid sida med att rensa och rusta upp i naturreservaten. Projekten har visat sig vara en stor framgång som skyndat på språkinlärningen och skapat värdefulla nätverk.

Det är Skogsstyrelsen som tillsammans med Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen driver projektet som för närvarande sysselsätter 80 nyanlända och lika många långtidsarbetslösa.

– Vi har arbetat med det här upplägget i drygt två år och det fungerar väldigt bra. De här grupperna kompletterar och hjälper varandra på ett fantastiskt sätt. Och insatsen som de gör i våra naturreservat är ovärderlig, säger Therese Ludwig, projektledare på Skogsstyrelsen.

Det började i liten skala 2015 och utökades sedan under de följande åren. Arbetsuppgifterna är varierande, allt ifrån röjning av vegetation till att sätta upp skyltar och bygga stängsel.

Skogstyrelsen_3

Foto Yousef Hamou Omar

Effektiv språkkurs

Förutom att de får referenser och en värdefull erfarenhet innebär projektarbetet en effektiv snabbkurs i svenska språket för många av de nyanlända, menar Therese Ludwig.

– De läser SFI på halvtid, många av dem yrkes-SFI med inriktning på gröna näringarna, men jag tror att det är tiden på jobbet som är mest värdefull. Det uppstår hela tiden situationer och problem som ska lösas och genom att använda språket på riktigt så lär de sig snabbt.

De långtidsarbetslösa har alla befunnit sig utanför arbetsmarknaden i flera år. Erfarenheten visar att många av dem blir ett stöd för de nyanlända och hjälper dem med allt från språket till praktiska vardagsproblem. Ytterligare en vinst med projektet är givetvis att naturreservaten sköts om och att landskapet hålls öppet, säger Therese Ludwig.

– Vi har fler än 300 naturreservat i Skåne och väldigt många besökare. Som det ser ut idag hade det varit svårt för länsstyrelsen att klara av skötselåtgärderna om det inte vore för projektet.

Skogsstyrelsen_1

Foto Yousef Hamou Omar

Lärorik tid

En av deltagarna är 43-årige Yousef Hamou Omar som kom till Sverige från Syrien i slutet av 2014. Han har tidigare jobbat för Skogsstyrelsen och parallellt läst SFI, men är sedan någon månad heltidsanställd på ett så kallat modernt beredskapsjobb.

– Jag tycker väldigt mycket om att jobba i naturen. Jag gillar frisk luft och vilda djur och jag har lärt mig så många olika saker, namn på växter och djur, tagit certifikat för röjsåg och motorsågskörkort, bygga staket och fälla träd. Och när jag får semester tänker jag ta körkort för fyrhjuling, det kommer öka chansen ännu mer att få jobb.

Den kanske främsta vinsten är de ökade kunskaperna i svenska, menar Yousef Hamou Omar.

– Jag har träffat så många olika människor och fått svenska kompisar. Det har varit väldigt positivt för mig. Jag har fått lära mig svenska, massa nya ord och bättre uttal. Det tror jag är jättebra för framtiden.

Text: Jakob Hydén

Skogsstyrelsen_4

Foto Yousef Hamou Omar

Detta är den åttonde artikeln i serien med inspirerande integrationsexempel. Samtliga artiklar finns på vår sida med integrationsexempel.

Publicerades