Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Producent: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Reporter: Håkan Montelius

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Finansiering & utbildning (13)
 • Fiske & vattenbruk (12)
 • Företagande & förutsättningar (32)
 • Innovation & utveckling (26)
 • Integration (5)
 • Jämställdhet (3)
 • Klimat & miljö (22)
 • Kommunikation (2)
 • Kultur & normer (29)
 • Lokalt ledd utveckling (10)
 • Mat & livsmedel (23)
 • Naturturism (3)
 • Politik & program (29)
 • Service i landsbygder (11)
 • Unga (18)

Taggar

 • Unga (1)
 1. #153 Fler svenska råvaror på restaurang – det här visste du inte om grossisternas roll!

  De är mellanhanden som vi matkonsumenter inte alltid tänker på: grossisterna. De som köper in råvaror från livsmedelsproducenter och säljer vidare till restauranger och butiker. En viktig länk i kedjan från jord till bord. Men hur fungerar egentligen det svenska grossistledet? Kan stora och små grossister komplettera varandra? Och vad behövs för att fler svenska råvaror ska nå ut på tallriken?

  Utgivningsdatum: 2022-11-23
  Medverkande: Per Idlund, sortiment- och inköpschef, Martin & Servera, Jens Thulin, köttbonde och operativ chef på Mylla och Hannah Wendin, agronom och rapportförfattare. Reporter Håkan Montelius.
  Kategori: Mat & livsmedel

 2. #152 Svenska landsbygder som motor för sociala innovationer – när helt nya idéer gör skillnad

  För samhället i stort, och speciellt för landsbygderna, kan sociala innovationer spela en stor roll. En social innovation kan vara en idé i en lokal förening, ett företag eller en kommun som löser ett konkret samhällsproblem. Så vilken nytta har vi av dem och hur kan man finansiera en idé som i första hand inte är till för att generera vinst?

  Utgivningsdatum: 2022-11-16
  Medverkande: Anna Tengqvist, nationell och internationell samordnare vid Mötesplats Social innovation, Ylva Lundkvist Fridh, vd, Mikrofonden Sverige och Tim Lager, samordnare på Utvecklings- och kontrollenheten, Jordbruksverket. Reporter Håkan Montelius.
  Kategori: Finansiering & utbildning

 3. #151 I nya händer - om ägarskifte i gröna näringar

  I takt med att lantbrukarna blir allt äldre behövs yngre personer som kan ta över verksamheterna. Och för att Sverige ska klara producera mat på lång sikt är frågan om ägarskiften avgörande. Men är lantbruksnäringen tillräckligt attraktiv och hur skapar man tillräckligt bra förutsättningar för att någon ny ska vilja ta över och driva företaget vidare?

  Utgivningsdatum: 2022-10-26
  Medverkande: Per Hansson, verksamhetsledare Kompetenscentrum företagsledning, SLU, Gordana Manevska-Tasevska, docent Agrifood Economics Centre SLU och Cissi Klasson, vd och ägare Annelövsgrisen AB. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Finansiering & utbildning

 4. #150 Författarpriset 2022 – skrävlande skrönor och osannolika anekdoter i årets landsbygdsskildring

  Årets författarpris från Studieförbundet Vuxenskolan ut går till Maria Maunsbach för boken Lucky Lada och jag. En bok som skildrar en liten skånsk landsort och dess invånare genom skrävlande skrönor och osannolika anekdoter om ungdomsförälskelser, sex, fylla, epatraktorer och hemvändande. En Piraten-pastisch ur ett kvinnligt perspektiv.

  Utgivningsdatum: 2022-10-05
  Medverkande: Maria Maunsbach, författare. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Kultur & normer

 5. #149 Service i landsbygder – rullande ungdomsmottagningar och andra sociala innovationer

  Kan sociala innovationer vara lösningen för landsbygderna när den befintliga välfärden inte räcker till? I Skåne används rullande ungdomsmottagningar för att möta ungdomar i landsbygdsområden där det saknats fasta mottagningar. Bokbussar, fritidsbanker och lokala servicepunkter är andra exempel på sociala innovationer.

  Utgivningsdatum: 2022-09-14
  Medverkande: Johanna Axelsson Mattsson, verksamhetschef för Skånes ungdomsmottagningar och Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet. Reporter Håkan Montelius
  Kategori: Innovation & utveckling