Miljöbilder från Vike Minnesgård.

[2023] Välkommen till fagning i Vike hoigard/änge

Delta i vårsysslorna vid Vike Minnesgård, en gammal strandgård i Boge, Gotland. Fagning av gammal högård/änge. Städning av sådant som fallit ner på stor- och lillgården. Samvaro och korvgrillning.

Vike Minnesgård i Boge socken är en strandgård öppen för alla. Den utgör en gårdsbebyggelse med 1700-talsrötter. Allmänheten får här ta del av liv vid Gotlands nordöstra kust på självhushållets tid.

Denna östra part av Vike bildades vid ett skifte runt 1830. En ny manbyggnad stod klar 1833 och en familj med anor från Vike gård från flera hundra år flyttade då in.

Gården omfattar manbyggnad med lillgård, storgård med ladugård i vinkel, en stor del i bulhusteknik med agtak (den längsta på Gotland med dessa sammanvävda tekniker). Här finns också brygghus med bakugn, gryta och kölne. En örtaträdgård, smedja, änge, strandbod och fiskebod samt samfällighet i fiskeläge.

De sista som brukade gården dog 1951. Samma år köpte familjen Romell den och 1952 omvandlades ägandet till en stiftelse. Gården byggnadsminnesförklarades 1964-12-28.

Minnesgården är öppen för alla, för boende på ön, sommargotlänningar och turister. Guidning och evenemang som våffeldagar, friluftsgudstjänst, marknad, musikkvällar är öppna för alla. Sommarprogrammet för i år kommer snart att publiceras. Se också www.Vike.nu

Den 3 maj bjuder vi in alla som vill delta i fagning.
Till gården hör sedan gammalt en hoigard/ett änge i vars norra del det står åldriga äppelträd (med planer nu på föryngring) samt en krikondunge. Annars är änget ganska öppet, men kvistar faller ner och behöver släpas ihop och brännas upp.

Det tillhör ängesvården på Gotland att när vitsipporna blommar samla människor till fagningen. Då krattas löv och kvistar och bränns upp. Det är en viktig del i arbetet för att dessa kulturmarker ska kunna bevaras.
Och – det ska avslutas med korvgrillning.

Välkomna till Vike Minnesgårds fagning 3 maj, 2023

Vike Minnesgård ligger i Boge. Se karta här Länk till annan webbplats.

Kontaktperson: Lotta Landerholm, ordförande. lolanderholm@gmail.com

Anmälan krävs ej. Mer information Länk till annan webbplats.

När? Onsdag 3 maj 2023 kl. 15.00 - 18.30

Var? Vike Minnesgård, Boge

Målgrupp? Alla 

Arrangör? Stiftelsen Vike Minnesgård och Vike Vänförening

Senast uppdaterad