• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Kock i storkök häller upp pasta.
Kompetens

Effektsmart matlagning kapar eltoppar i storkök

Verksamhetsövergripande • Uppsala län

Att starta olika maskiner vid olika tidpunkter och använda reducerad effekt på ugnarna är två beteendeförändringar som bidragit till att kapa eltoppar i köken. Med en ökad medvetenhet om energiåtgång och förändrade rutiner minskade elanvändningen med uppåt 30 procent.

Vårt mål

Att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i storkök.

Så gjorde vi

I projektet Flex-o-Mat genomfördes mätningar i skolkök och bland annat testades hur ett ändrat körsätt och beteendeförändringar i köken kan reducera effekttoppar. Ett exempel är att starta och stoppa de olika köksapparaterna i sekvenser, så att användningen sprids ut över tid. Under hösten 2022 undersöktes även vilka tekniska lösningar som kan vara möjliga för att jämna ut effektuttaget.

Samarbeten

Projektet Flex-o-Mat drivs av STUNS Energi tillsammans med Skolfastigheter, Måltidsservice i Uppsala kommun och CIT Energy Management. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Resultat

Ett förändrat körsätt i köket sänker eleffektuttaget vid matlagning avsevärt, ungefär 25-30 procent.

Våra tankar framåt

Vi har tagit fram en lathund för effektsmart beteende i köken, samt en presentation som förklarar för köken varför de behöver arbeta effektsmart. Målet är att våra tillagningskök i skolorna ska få skärmar uppsatta i köket, så att de kan bli medvetna om maskinernas effektpåverkan.

Läs mer

Mer om projektet finns på STUNS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ta del av bland annat en lathund för minskad elanvändning på Relivs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs MATtankens artikel Länk till annan webbplats. om att kapa eltoppar i offentliga kök.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Uppsala kommun

Sandra Harbom, utvecklingsledare

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-05-24

    Måltidsutvecklingsgrupp ger delaktighet och förnyelse

    Med kreativitet och engagemang planerar Måltidsutvecklingsgruppen framtida menyer, provlagar recept och testar produkter.

  • Bruna och vita ägg.
    Beredskap
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

    I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse