Gymnasium • Värmlands län
Det började med en miljon kronor. För varje kilo mat som kastas tickar summan ner. Hittills har gymnasieeleverna minskat sitt tallrikssvinn rejält. Pengarna som finns kvar i vår får eleverna använda till att förverkliga en idé.
År 2022 kastades totalt 22,3 ton mat på Sundsta-Älvkullegymnasiet, Tingvallagymnasiet och Nobelgymnasiet. Kostnaden för svinnet blev en miljon kronor. Det tallrikssvinn som slängs varje dag motsvarar 217 portioner mat.
Vi vill skapa en beteendeförändring hos eleverna och få dem att slänga mindre av det de har på sina tallrikar. Vi vill hitta en morot som bidrar till den beteendeförändringen.
Moroten är att gymnasieskolorna gemensamt får en miljon kronor. Det är värdet av den mat som slängs på ett år. En digital räknare placeras vid skolrestaurangerna och finns också att se online. Den startade den 2 september 2024 och visade då en miljon kronor. För varje kilo mat som kastas tickar summan ner med 35 kronor. Det är ett snitt för självkostnadspriset på ett kilo livsmedel.
Den 16 april 2025 klockan 13.00 stannar räknaren. Om eleverna har minskat sitt matsvinn kommer miljonen inte ha gått åt, det kommer finnas pengar kvar. Eleverna får nomiera idéer som de vill förverkliga för de pengar som sparats genom minskat svinn. De får sedan rösta på vilken idé som ska genomföras. Vi har satt slutdatumet redan i april för att eleverna ska hinna förverkliga den vinnande idén innan terminens slut.
Miljonen finns i kostenhetens budget, det är pengar som är budgeterade för mat som med tidigare matsvinnsnivå ändå skulle ha kastats.
Miljonen är en del av Karlstads universitets forskningsprojekt Värmlandsmat – den hållbara måltiden. Projektet genomförs av forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, tillsammans med Nifa. Syftet är att jobba med upplevelser och beteenden för en mer hållbar utveckling i storkök.
Räknaren som visar hur mycket av miljonen som finns kvar är skapad av ett UF-företag på Karlstads teknikcenter TE4 och syftar till att illustrera och tydliggöra svinnet.
Miljonen gav direkt effekt på tallrikssvinnet. I september/oktober 2024 slängdes 604 kilo mindre mat jämfört med året innan.
Implementeringen och ägandeskapet har varit en utmaning. Önskemålet var att skolan skulle vara ägare, men det bollas gärna tillbaka till ett skolmåltidsprojekt.
Målet är att Miljonen ska rulla varje år, diskuteras av eleverna och arbetas med i skolans undervisning, projekt eller på mentorstid.
Här går att se vilken summa som just nu finns kvar: Matslanten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.