• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Livsmedelsstatistik
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
  • Mer kunskap
  • Om oss
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Elever serveras mat från en food truck.
Delaktighet
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Food truck introducerar närproducerade råvaror

Grundskola • Västra Götalands län

En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever i Munkedals kommun att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter. De mest uppskattade rätterna hamnar framöver på den ordinarie menyn i kommunen.

Vårt mål

Med hjälp av ett rullande utekök och tvärprofessionellt arbete ville vi arrangera en portabel utbildningsmiljö där elever tillsammans med lokala producenter, hemkunskapslärare och måltidspersonal kan lära sig mer om närproducerad mat.

Så gjorde vi

Vid olika tillfällen bjöd vi in en producent för hållbar sjömat och en producent för växtbaserad mat. Producenterna berättade om sina produkter och deltog sedan vid demo av maten i vår food truck.

Foodinflucencerna (ett urval av hem- och konsumentkunskapseleverna) var med och tillagade och provsmakade producenternas råvaror. Foodinfluencerna deltog också vid serveringen och inspirerade sina kompisar att våga prova maten. De smakprov som föll eleverna i smaken kommer att presenteras på höstens matmarknad och därefter implementeras i ordinarie meny i kommunen. I anslutning till vår food truck finns fakta och inspiration kring maten som serveras.

Samarbeten

Vi samarbetade med hemkunskapslärare, elevhälsan och lokala livsmedelsproducenter.

Resultat

Kockar och elever har lärt sig mycket av de lokala producenterna.

Food trucken och miljön runt den väcker elevernas intresse lockar till att provsmaka och vara nyfiken. Ny mat introduceras med fördel via smakprov i en annorlunda miljö. Förhoppningen är att en positiv upplevelse vid food trucken ska göra eleverna mer benägna att smaka på liknande hållbar mat som serveras i matsalen i fortsättningen.

Utmaningar

Det har varit resurskrävande att arrangera producentbesök och food truck-aktiviteter. Food trucken var också utmanande att frakta och förvara.

Det visade utvärderingen

Producenterna är positiva till att besöka skolan och prata om sina produkter. De ser med egna ögon hur deras produkter presenteras av kockarna och får sedan direkt feedback av matgästerna. Eleverna är positiva till smakprover, men det kan vara ett stort steg från att smaka till att äta en hel måltid. Lärarna är positiva till sådana satsningar. Måltidspersonalen får merjobb, men märker att intresset för maten och viljan att smaka ökar när måltiden kopplas ihop med pedagogiken och när eleverna görs delaktiga.

Våra tankar framåt

Food trucken bidrar med värden för måltidsupplevelsen, men samarbetet med lokala producenter, influencerarbetet och utomhusmatlagningen är inte beroende av en food truck för att fungera. En portabel lärmiljö går fint att arrangera ändå. Smakprover är en bra modell för att introducera nya maträtter.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsavdelningen i Munkedals kommun

Johanna Bothén, måltidsutvecklare och lokal projektledare i Ett nytt recept för skolmåltider

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Elev framför ett flertal kor i en ladugård.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Röda tråden-arbete ökar intresset för skolmåltiderna

    Elever som är mer nyfikna på salladsbordet och ett bättre samarbete mellan kök och skola – det är två effekter av Röda tråden-arbetet.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-09

    Rutin för den pedagogiska måltiden

    Med tydliga riktlinjer blir pedagogiska luncher lika på alla skolor och matsalen en del av skolans pedagogiska yta.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse