Förskola • Stockholms län
Genom delaktighet i köket ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får varje barn med sig en kokbok med hållbara recept.
Det började med att många barn och föräldrar frågade efter recept. Då bestämde jag mig för att skapa en samling med utvalda favoritrecept.
Jag startade Krokodilens kokbok för cirka tio år sedan. Efter det har jag utvecklat den och brukar årligen uppdatera den med något nytt, uppskattat recept. Jag har gjort kokboken i google docs.
Varje år är de blivande skolbarnen med mig i köket. De får se hur köket fungerar och vi brukar göra smoothies eller baka frallor. Jag och barnen pratar om vikten av god hygien när man lagar mat, matsvinn, hållbarhet med mera. Vi har även ett slags matråd med barnen då de får komma till köket och ställa frågor.
När det är dags för barnen att sluta på förskolan får de en kokbok med sig som avskedspresent.
Bokens namn, Krokodilens kokbok, kommer ifrån att jag brukar skoja med barnen och berätta att vi har två små krokodiler som bor i kökets golvbrunnar. På natten mumsar de i sig riskorn och brödsmulor. Jag har också två leksakskrokodiler i köket, en "mammakrokodil" och en "bebiskrokodil".
Genom åren har jag fått väldigt mycket positiv feedback och respons från både stora och små. Jag har mött föräldrar som flera år efteråt berättat att de fortfarande har kvar och använder kokboken.
Jag tänker fortsätta att utveckla min lilla kokbok. Jag funderar på två steg, dels att införa näringsberäkningar i cirkeldiagram och dels att utveckla måltidspedagogiken i text.
Följ förskolan på Instagram: @daniels_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (privat)
Daniel Karlsson, kock på förskolan Sturehill
Stockholms stad
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.