• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok
Uppslag i kokbok där bland annat receptet på broccolisoppa/krokodilsoppa syns. Illustration av krokodil med kockmössa
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

Förskola • Stockholms län

Genom delaktighet i köket ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får varje barn med sig en kokbok med hållbara recept.

Vårt mål

Det började med att många barn och föräldrar frågade efter recept. Då bestämde jag mig för att skapa en samling med utvalda favoritrecept.

Så gjorde vi

Jag startade Krokodilens kokbok för cirka tio år sedan. Efter det har jag utvecklat den och brukar årligen uppdatera den med något nytt, uppskattat recept. Jag har gjort kokboken i google docs.

Framsida på kokbokshäfte

Varje år är de blivande skolbarnen med mig i köket. De får se hur köket fungerar och vi brukar göra smoothies eller baka frallor. Jag och barnen pratar om vikten av god hygien när man lagar mat, matsvinn, hållbarhet med mera. Vi har även ett slags matråd med barnen då de får komma till köket och ställa frågor.

När det är dags för barnen att sluta på förskolan får de en kokbok med sig som avskedspresent.

Bokens namn, Krokodilens kokbok, kommer ifrån att jag brukar skoja med barnen och berätta att vi har två små krokodiler som bor i kökets golvbrunnar. På natten mumsar de i sig riskorn och brödsmulor. Jag har också två leksakskrokodiler i köket, en "mammakrokodil" och en "bebiskrokodil".

Resultat

Genom åren har jag fått väldigt mycket positiv feedback och respons från både stora och små. Jag har mött föräldrar som flera år efteråt berättat att de fortfarande har kvar och använder kokboken.

Våra tankar framåt

Jag tänker fortsätta att utveckla min lilla kokbok. Jag funderar på två steg, dels att införa näringsberäkningar i cirkeldiagram och dels att utveckla måltidspedagogiken i text.

Läs mer

Följ förskolan på Instagram: @daniels_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (privat)

Vi som lämnat erfarenheten

Daniel Karlsson, kock på förskolan Sturehill

Stockholms stad

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter