• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Illustration med grön tråd samt texten "Gröna tråden"
Delaktighet
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Gröna tråden – ett välförankrat koncept för ökad hållbarhet

Förskola, Grundskola, Verksamhetsövergripande • Jönköpings län

Gröna tråden i Gnosjö kommun lägger grunden för ett klimatsmart arbete och en målmedveten kommunikation om hälsa, måltider och hållbarhet.

Vårt mål

En klimatsmart verksamhet med hållbarhet ur alla tre perspektiven. Vi ville sätta fokus på minskat svinn i alla led, mer mat från växtriket och ökad delaktighet från matgäster och medarbetare. Vi ville också öka andelen ekologiska och närproducerade varor samt på ett bättre sätt nå ut med kunskap om mat och hållbarhet i hela organisationen.

Så gjorde vi

Utgångspunkten var en omorganisation av kostenheten 2016, med målet att uppnå en klimatsmart verksamhet som tar hänsyn till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Konceptet Gröna tråden har sedan växt fram. Från 2020 finns mål kring måltidernas klimatpåverkan, andel ekologiskt samt matsvinn.

Som en del i Gröna tråden arbetar vi med måltidspedagogik i förskolan, till exempel genom att ha månadens grönsak eller veckans fråga. Det finns en arbetsgrupp med representanter från kök, förskola, kost- och förskolechef samt måltidsutvecklare som jobbar med konceptet. I skolan serverar vi tre rätter eller fler, för att ta hand om matsvinn. Vi har skaffat fler serveringslinjer för att klara det. Kostenheten besöker klasserna för att prata om mat och måltider. Vi jobbar för att öka elevernas delaktighet.

Äldreomsorgen arbetar också med aktiviteter och måltidspedagogik. Det är viktigt att de äldre får vara delaktiga vid planering av aktiviteter i deras hem.

En viktig del i Gröna tråden-konceptet är kommunikation. Rätt kommunikation kan öppna dörrar. Vi börjar någonstans där det är framkomligt och kommunicerar kring det. Sedan kan vi ta nästa steg. Vi arbetar för att nå ut med budskapet att kostenheten ansvarar för mat från jord till bord, från upphandling till servering – men att hållbarhet är allas ansvar.

Personalen är den viktigaste resursen i Gröna tråden-arbetet, det är viktigt att ha en bra arbetsmiljö och att ha roligt på jobbet.

Samarbeten

Samverkan mellan kostverksamhet, förskola, skola och omsorg. Vi tar vara på kompetens och arbetar på tvären över enhetsgränser och förvaltningar när det går. Det gör att fler involveras i matfrågorna.

Det finns en politiskt beslutad kost- och måltidspolicy som också heter Gröna tråden – hållbarhet är allas ansvar.

Resultat

Resultatet är ett koncept som nu är välförankrat och som hjälper till att förmedla och kommunicera budskap om hälsa, hållbarhet, mat och måltider.

Läs mer

Mer info om Gröna tråden finns på vår webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Följs oss gärna på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten Gnosjö kommun

Lyndon McLeod, kostchef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Citroner, lime, avokado, morötter, tomater och apelsiner.
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Grönsaksbingo peppar elever att äta frukt och grönt

    Eleverna uppmuntrade varandra att äta mer frukt och grönt, för att lyckas kryssa i alla grönsaksbingo-rutorna.

  • Delaktighet
    2023-02-09

    Elever påverkar menyn med Approved by Matrådet

    Elever vet vad elever gillar. Därför är matrådet med och provar ut nya maträtter och sätter sin stämpel på sådant de godkänner.

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse