Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg, Verksamhetsövergripande • Södermanlands län
Hur upplever matgästen måltiden? Alla medarbetare har varit involverade när ett nytt verktyg har tagits fram – en guide som ska höja kvaliteten på måltiderna och öka nöjdheten.
Vi vill ha fler nöjda gäster. Målet är att skapa en bra måltidsupplevelse för alla våra matgäster i förskola, skola och särskilt boende.
För att göra det ville vi ta ett helhetsgrepp om måltidsupplevelsen och skapa en gemensam syn på vad en bra måltidsupplevelse är. Vi ville ta fram ett verktyg för att se nuläge och förbättringspotential i våra verksamheter.
Vi tog fram verktyget Guide för en bra måltidsupplevelse. Det skedde i flera steg.
Arbetet landade i tre guider – en för förskola, skola och en för särskilt boende. De innehåller:
Nu har vi ett material att använda. Hittills har guiden mottagits bra. Det är en bra vägledning för alla och skapar tydlighet i våra gemensamma mål.
Vi har bara börjat använda guiden och det kommer att ta tid att gå gästens väg i alla våra 70 kök. Målet är att hinna med det under år 2025.
Efter att ha gått gästens väg tas en åtgärdsplan fram och man sätter tillsammans en prioriteringsordning. Vissa åtgärder kan göras direkt på plats, till exempel att flytta om något i serveringen för att förbättra flödet, medan andra åtgärder behöver mer planering och kanske inköp.
När vi har gått gästens väg i alla kök har vi ett bra utgångsläge och kan skapa åtgärdsplaner för alla kök, för att skapa förbättringar. Planen är att kontinuerligt gå gästens väg för att följa upp de förändringar som vi gör på varje ställe.
Parallellt med detta arbete håller vi på och tar fram ett koncept för våra måltidsmiljöer, som blir en vägledning när vi arbetar med förbättringar i måltidsmiljön, som möblering, ljuddämpning, inredning, skyltning, porslin och mycket mer.
Följ oss gärna på Instagram: @maltidsservice_nykoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Cattis Stridh, verksamhetsutvecklare
Nyköpings kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.