Verksamhetsövergripande • Värmlands län
En ny avfallsplan med tillhörande utbildningar blev avstampet för kommunövergripande engagemang och samarbete kring matsvinns- och måltidsfrågor.
Vi vill minska matsvinnet i alla led och att fler engagerar sig och tar ansvar i matsvinnsfrågan. Vi vill också öka samarbetet över yrkesgränserna och göra måltiderna bättre.
2023 beslutade politikerna om en ny avfallsplan som gäller fram till 2030. Avfallsplanen har tagits fram genom ett kommunöverskridande samarbete mellan Arvika, Eda och Årjängs kommuner.
För respektive kommun finns specifika mål, om till exempel minskat matsvinn. Det politiska målet för matsvinn i Arvika kommun är på max 50 gram totalt per portion inom förskola och skola. Vid den senaste mätningen hade vi 54 gram svinn per portion.
Eftersom målen är kommunövergripande behöver vi vara många i kommunen som känner ansvar och bidrar till utveckling. För att öka medvetenheten kring matsvinn arrangerade Teknik i Väst, som är ett kommunalägt resursbolag som arbetar med bland annat avfall, digitala matsvinnsutbildningar för flera yrkesgrupper inom kommunen under hösten 2024. De som deltog var bland annat personal inom vård och omsorg, personal inom skola samt kostpersonal. Utbildningen erbjöds också till elever i årskurs 5-8 samt till vårdnadshavare. Personalen inom kost och skola hade utbildningen tillsammans, för att gemensamt kunna diskutera åtgärder för att minska svinnet.
Att samarbeta mer är viktigt för minskat matsvinn, men också för att höja kvaliteten på måltiderna. På Minnebergsskolan, en högstadieskola med 700 elever, har vi arbetat för att sudda ut gränserna mellan hemkunskap och skolkök samt att stärka elevernas relation till måltidspersonalen. Skolan har bara funnits i fyra år. När den byggdes planerades hem- och konsumentkunskapens lokaler i samma del som skolköket, för att underlätta samarbete. En förmiddag varje vecka tar skolköket emot två elever från klass nio, som får lära sig mer om kockyrket och hjälpa till att förbereda skollunchen. Även skolledning, pedagoger och kostenhet träffas regelbundet.
Det var positivt för samarbetet att en extern aktör – Teknik i Väst – arrangerade matsvinnsutbildningarna. Inom omsorgen har personalen tagit till sig utbildningen och blivit mer uppmärksamma på hur de jobbar. Det pratas mer om matsvinn på alla nivåer, även chefsnivå. Olika enheter utbyter erfarenheter och gör studiebesök hos varandra för att tillsammans ta arbetet framåt.
Inom förskola och skola är effekten av matsvinnsutbildningen inte lika tydlig än, men också där finns ett ökat intresse för frågan.
Kommunen har relativt hög andel mottagningskök. Det är en utmaning att träffa rätt i mängden mat som beställs från tillagningsköken, vilket är extra viktigt eftersom det finns begränsade möjligheter att tillvara mat som blir över i mottagningsköken.
När det gäller omsorgen går det att trimma in mer kring beställningarna. Man behöver kolla ordentligt vad som redan finns i kylar och förråd, exempelvis vad gäller tillbehör till maten. Olika avdelningar har också olika förutsättningar att förvara livsmedel. Några har skafferi på avdelningen och andra har gemensamma skafferier.
Vi ska göra en uppföljning av hur matsvinnsutbildningarna har fått effekt på arbetet och vilka steg vi ska ta framöver.
Vi vill prova att schemalägga måltiden som en lektion. Kanske kan vi börja med någon klass på Minnebergsskolan, eller vissa dagar i veckan, och se hur det fungerar.
Här kan du ta del av avfallsplanen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sandra Löfgren, projektledare och enhetschef
Conny Room, enhetschef
Kostenheten, Arvika kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.