Grundskola, Gymnasium • Skåne län
När kommunen behövde nya matbilder från skolans värld fick gymnasieelever uppdraget att fotografera sin skollunch – med särskilt fokus på växtbaserade rätter.
Förvaltningen/måltidsorganisationen hade ett behov av nya bilder på skolmaten som serveras, framför allt de växtbaserade rätterna, för att senare kunna använda dem i olika kommunikationssammanhang.
Jag som miljösamordnare kontaktade Nicolaiskolans bildlärare och frågade om hon skulle vilja ge gymnasieeleverna ett "riktigt" uppdrag; att fotografera sin skollunch. Vi vill att gymnasieskolan ska jobba mer med det omgivande samhället och mer med verkliga uppdrag. Detta uppdrag gav eleverna möjlighet att, i skolämnet bild, lära under arbetets gång och samtidigt ha en verklig "kund" att jobba mot. Vi samarbetade under två terminer och det användbara resultatet växte fram efter hand.
Med Nicolaiskolans bildlärare och i förlängningen med gymnasieeleverna.
Det visade sig snabbt att det är en konst att kunna lägga upp och sedan fotografera mat så att den ser aptitlig ut. Eleverna fick testa sig fram kring hur mycket och vad som skulle framhävas för att lyfta en rätt och visa upp den på ett bra sätt. De kom snabbt fram till att bästa ljuset att fotografera mat i är utomhus, så de valde en plats där alla fotografier sedan togs.
När projektet avslutades firade vi med en vernissage som eleverna bjöds in till. Där fick de se sina foton som tavlor. Bilderna har senare använts i olika sammanhang, senast pryder de nu några väggar på förvaltningskontoret. En av bilderna finns med i vår senaste version av Matpratsboken.
Eftersom eleverna skulle fotografera skollunchen blev det i praktiken att de fick göra det på sin egen lunchrast, vilket gjorde att de själva fick lite tid till sin lunch.
Eleverna tyckte det var ett roligt och spännande uppdrag att åta sig och samarbetet höll i under ett år.
Att använda maten i undervisningen är en fantastisk möjlighet, oavsett ämne. Det var lyckat att uppdraget blev efter ett verkligt behov och att läraren var flexibel och gärna ville samarbeta. Vi samarbetar mer än gärna med lärare/elever igen.
Ta också del av vår erfarenhet Matprat – en bok om maten i våra skolor
Skol- och fritidsförvaltningen och Måltidsorganisationen i Helsingborgs stad
Mónika Rüll Lundin, miljösamordnare
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.