• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Måltiden i ett nytt pedagogiskt sammanhang
Spagetti bolognese
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Måltiden i ett nytt pedagogiskt sammanhang

Grundskola, Gymnasium • Skåne län

När kommunen behövde nya matbilder från skolans värld fick gymnasieelever uppdraget att fotografera sin skollunch – med särskilt fokus på växtbaserade rätter.

Vårt mål

Förvaltningen/måltidsorganisationen hade ett behov av nya bilder på skolmaten som serveras, framför allt de växtbaserade rätterna, för att senare kunna använda dem i olika kommunikationssammanhang.

Så gjorde vi

Jag som miljösamordnare kontaktade Nicolaiskolans bildlärare och frågade om hon skulle vilja ge gymnasieeleverna ett "riktigt" uppdrag; att fotografera sin skollunch. Vi vill att gymnasieskolan ska jobba mer med det omgivande samhället och mer med verkliga uppdrag. Detta uppdrag gav eleverna möjlighet att, i skolämnet bild, lära under arbetets gång och samtidigt ha en verklig "kund" att jobba mot. Vi samarbetade under två terminer och det användbara resultatet växte fram efter hand.

Samarbeten

Med Nicolaiskolans bildlärare och i förlängningen med gymnasieeleverna.

Resultat

Det visade sig snabbt att det är en konst att kunna lägga upp och sedan fotografera mat så att den ser aptitlig ut. Eleverna fick testa sig fram kring hur mycket och vad som skulle framhävas för att lyfta en rätt och visa upp den på ett bra sätt. De kom snabbt fram till att bästa ljuset att fotografera mat i är utomhus, så de valde en plats där alla fotografier sedan togs.

När projektet avslutades firade vi med en vernissage som eleverna bjöds in till. Där fick de se sina foton som tavlor. Bilderna har senare använts i olika sammanhang, senast pryder de nu några väggar på förvaltningskontoret. En av bilderna finns med i vår senaste version av Matpratsboken.

Vegetarisk färslimpa med potatis

Utmaningar

Eftersom eleverna skulle fotografera skollunchen blev det i praktiken att de fick göra det på sin egen lunchrast, vilket gjorde att de själva fick lite tid till sin lunch.

Det visade utvärderingen

Eleverna tyckte det var ett roligt och spännande uppdrag att åta sig och samarbetet höll i under ett år.

Våra tankar framåt

Att använda maten i undervisningen är en fantastisk möjlighet, oavsett ämne. Det var lyckat att uppdraget blev efter ett verkligt behov och att läraren var flexibel och gärna ville samarbeta. Vi samarbetar mer än gärna med lärare/elever igen.

Läs mer

Ta också del av vår erfarenhet Matprat – en bok om maten i våra skolor

Vi som lämnat erfarenheten

Skol- och fritidsförvaltningen och Måltidsorganisationen i Helsingborgs stad

Mónika Rüll Lundin, miljösamordnare

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter