• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Nöjda patienter och mindre svinn med fler rätter på menyn
Fyra menyhäften
Delaktighet

Nöjda patienter och mindre svinn med fler rätter på menyn

Sjukhus • Värmlands län

Med 16 rätter att välja på till lunch och middag ökar patienternas valfrihet. Fleximat ger även möjlighet att välja mattid.

Vårt mål

Vi vill ge patienterna större möjlighet att välja vilken mat de vill äta och när. Vi vill att de får i sig rätt och tillräckligt mycket näring samt att måltids- och nutritionsprocessen är en integrerad del i vården. Vi vill även minska matsvinnet.

Så gjorde vi

Hösten 2022 infördes en ny menystruktur för hela slutenvården. Den har arbetats fram med utgångspunkt i Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och är flexibel och personcentrerad. Patienterna har nu 16 rätter att välja på till lunch och middag. Menyn finns i ett tryckt exemplar på patientens nattduksbord.

På tre nyöppnade kirurgiska vårdavdelningar serveras fleximat, som innebär att maten serveras i matlåda som värms av en måltidsvärd. Patienten kan därmed välja när hen orkar äta och skulle det vara en undersökning under lunch- eller middagstid kan patienten ändå få varm mat. Måltidsvärdarna gör även mellanmål. Frukost beställs kvällen innan. Lunch och middag kan patienterna beställa nära inpå måltiden, när de vet vad de vill ha för mat och vad de orkar äta.

Det finns några specialanpassade menyer, till exempel för mag- och tarmpatienter samt för barn. På barnavdelningen kan patienterna beställa från ordinarie meny, men de kan också själva komponera ihop sin måltid genom att välja protein, kolhydrat, grönsak och sås. På fredagar finns det även möjlighet att beställa tacos. Maten på barnavdelningen är brickdukad och värms i en värmevagn på avdelningen.

I förändringsarbetet har det varit viktigt att tydliggöra roller och ansvarsfördelning mellan olika yrkesgrupper. En digital utbildning har tagits fram för vårdpersonal och på intranätet finns även en digital kostpärm som ger viktig kunskap. Köket har räknat om alla recept och höjt kvaliteten på maten. Vi jobbar tillsammans för patientens bästa.

Samarbeten

I arbetsgruppen för förändringsarbetet ingick flera avdelningschefer. Vi har också samarbetat med chefsöverläkare och regionens kommunikationsavdelning.

Resultat

Vi har förbättrat kundnöjdheten. Vi har fått många mejl till köket från patienter som skriver att de varit fantastiskt nöjda med den nya menyn. En patient skrev ”Så underbart, jag fick välja och visste vad jag skulle få för mat.”

Vår kommunikationsavdelning har gjort ett jättebra jobb med utformning av de tryckta menyerna. Att ha tryckta menyer är en enkel grej, men det ger en positiv känsla och de uppskattas jättemycket.

På barnavdelningen har den nya menyn inneburit ett riktigt lyft och tacofredag är jättepopulärt. Det är väldigt mycket man inte kan bestämma över när man ligger på sjukhus, så att barn kan få bestämma vad de vill äta är bra både med tanke på Livsmedelsverkets riktlinjer och ur ett barnrättsperspektiv. Antalet önskekoster att hantera, för köket och avdelningen, har minskat markant.

Vi har fått mycket mindre beställningssvinn på de tre vårdavdelningar där vi serverar fleximat.

Utmaningar

Att förändra arbetssätt tar tid och det krävs en del justeringar och anpassningar. Vid den första mätningen, som gjordes tidigt efter förändringen, såg vi inte en ökad näringsstatus hos patienter. Den andra mätningen, som gjordes i maj 2023, visar på en positiv trend – att fler patienter får i sig mer – så vi är på rätt väg. 

Våra tankar framåt

Vi kommer att ta fram en mer säsongsanpassad meny för sommarmånaderna. Vi tittar också på en särskild meny för dem som är inlagda på sjukhus länge.

Vi ska utvärdera satsningen med fleximat och måltidsvärdar. Beroende på vad utvärderingen visar kan det bli aktuellt att införa det arbetssättet på så gott som alla sjukhus och avdelningar inom region Värmland.

Läs mer

Se två SVT-reportage om det nya arbetssättet:

  • Flexibla måltider på nya kirurgavdelningar i Karlstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Fiskbullar med bearnaisesås om barnet så vill Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Centralsjukhuset i Karlstad

Maria Ohlqvist, koststrateg och Anne-Li Bjärneryd, dietist

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter