• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Nytt sätt att organisera livsmedelsberedskap
Fyra beredskapssamordnare i räddningstjänstuniformer, med brandbilar i bakgrunden
Beredskap

Nytt sätt att organisera livsmedelsberedskap

Verksamhetsövergripande • Jönköpings län

Livsmedelsfrågan har fått en tydlig plats i räddningstjänstförbundets nya organisation för beredskapssamordning. Den nya organisationen ger en bättre helhet och ökad effektivitet genom att fler funktioner samverkar.

Vårt mål

Livsmedelsberedskap är en central del i kommunernas krisberedskap och civila försvar. Målet för Höglandets räddningstjänstförbund, HRF, är att samordna, stötta och driva utvecklingen inom både kommun och näringsliv. Arbetet ska bidra till att kommunernas måltidsorganisationer blir mer robusta.

Så gjorde vi

HRF ansvarar för Nässjö och Vetlanda kommuners räddningstjänstverksamhet. I uppdraget ingår också annat arbete för att främja invånarnas trygghet och säkerhet. Sävsjö kommun köper vissa tjänster från förbundet. En ny grupp om totalt fem beredskapssamordnare har skapats och förbundet har rekryterat personer med olika bakgrund, till exempel offentliga måltider, logistik, socialtjänst, statsvetenskap och försvarsmakt. Arbetet är i en inledningsfas, fyra beredskapssamordnare är redan på plats och den femte börjar sin anställning inom kort. Två av beredskapssamordnarna arbetar övergripande i samtliga tre kommuner. Deras ansvarsområden är livsmedelsberedskap samt civilt försvar. De övriga tre samordnarna ansvarar för beredskapsarbetet i varsin kommun.

Arbetet med att stärka livsmedelsberedskapen i kommunerna handlar bland annat om att stötta och samordna kommunernas måltidsverksamheter inom beredskapsfrågor. Krismenyer och lager är exempel på två specifika frågor. Det handlar också om samverkan med livsmedelsproducenter, Lantbrukarnas riksförbund och andra aktörer i livsmedelskedjan. Det är viktigt att se till att olika led i livsmedelskedjan pratar med varandra och förstår varandras behov, både i normalläget och vid höjd beredskap.

Beredskapssamordnarna kommer stötta kommunerna i att verkligen komma i gång med kontinuitetsarbetet; att de går igenom sin verksamhet, upptäcker sårbarheter och bygger bort dem – om det går. Det skapar en större robusthet. Det finns också ett behov av att jobba mer över kommungränserna och hjälpas åt. Varför ska varje kommun lägga tid och resurser på något som mer effektivt kan göras tillsammans? Här finns det flera vinster att göra genom att samverka.

Resultat

En ny organisation är på plats, där beredskapssamordnare med olika bakgrund och kompetenser kompletterar varandra. Tillsammans kan vi ta ett helhetsgrepp kring kommunernas beredskapsarbete och dra nytta av de olika kommunernas erfarenheter, vilket blir mer effektivt än om samma arbete ska göras i varje kommun. Livsmedelsberedskap har fått en naturlig plats bland övriga beredskapsfrågor. Många beredskapssamordnare runt om i landet verkar vara ganska ensamma i sitt uppdrag. Det är positivt att vi beredskapssamordnare på HRF kan utbyta erfarenheter och bolla frågor med varandra. Det finns också många synergieffekter med räddningstjänsten, som har en viktig funktion vid olika typer av kriser.

Utmaningar

Det finns både för- och nackdelar med att inte vara anställda direkt av kommunerna. Det behövs ett tydligt kommunicerat mandat för arbetet med beredskapsfrågor i kommunerna. Vi behöver också vara tydliga med att Höglandets räddningstjänstförbund samordnar, men att det är kommunernas verksamheter som ska göra det verkliga jobbet. I det avseendet är det en fördel att ha en annan anställningsort och därmed också en naturlig distans.

Vi som lämnat erfarenheten

Gun Svensson, beredskapssamordnare

Höglandets räddningstjänstförbund

Upptäck mer

  • Beredskap
    2023-09-26

    Beredskapsarbete i flera steg - för måltidsförsörjning

    De 80 köken i Östersunds kommun ska kunna klara sig själva i 1 dygn, därefter i 15 dagar med hjälp av ett omsättningslager.

  • Bruna och vita ägg.
    Beredskap
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

    I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

  • Beredskap
    Upphandling och inköp
    2023-04-04

    Kotell – abonnemang på lokalt nötkött via direktupphandling

    Kommunen betalar en månadskostnad till lantbrukaren för uppfödning av djuren och får tillgång till närproducerat gräsbeteskött.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter