• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Vårrullar upplagda på ett vitt fat
Delaktighet
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Ökad självständighet med plockmat inom äldreomsorgen

Äldreomsorg • Skåne län

Att servera plockmat som kan ätas utan bestick är ett positivt inslag inom mat för äldre. Plockmat – eller finger food – uppskattas av omsorgstagarna och ger en känsla av picknick.

Vårt mål

Vi ville möjliggöra för omsorgstagare att äta självständigt och öka matlusten genom att normalisera ätande utan bestick.

Så gjorde vi

Inledningsvis hade vi en workshop tillsammans med Sarah Forsberg, för introduktion av arbetssättet. Medarbetare från både omsorg och måltidsservice deltog.

Sedan gav vi information till måltidsambassadörer och enhetschefer inför vår första servering. Innehållet för den första serveringen planerades tillsammans med måltidspersonalen. Det första tillfället med finger food var en kvällsmat i ordinarie matsedel på särskilt boende. Vi serverade drumsticks, kycklingfilé i stavar, minivårrullar, rostade rotfruktsstavar och dipp.

Samarbeten

Sarah Forsberg, forskare och lärare vid Högskolan Kristianstad.

Omsorgspersonal, måltidsambassadörer, måltidspersonal, enhetschefer.

Resultat

Redan vid första serveringen var det övervägande positiv respons. Finger food har blivit en uppskattad kvällsmat som nu ingår i ordinarie matsedel.

Det visade utvärderingen

Positiv respons överlag men alla vill inte äta med händerna, så de uppmuntras att äta på det sätt som passar dem bäst. Personalen tyckte att det var trevligt, serveringen fick en känsla av picknick. Ordvalet finger food kändes inte helt rätt för omsorgstagarna, så uttrycket plockmat används också. Servering av finger food gav måltidsservice möjlighet att testa produkter (exempelvis minivårrullar) som kanske inte annars serveras, med gott resultat.

Våra tankar framåt

Vi kommer fortsätta att servera plockmat och våga tänja på gränserna gällande sätt att äta, samarbeten och produktval.

Läs mer

Här finns Sara Forsbergs forskning om bland annat finger food Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice Kävlinge kommun

Malin Nilsson, måltidsutvecklare Omsorgen


Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2023-09-20

    Frukost för en bra start på dagen

    Frukost i skolrestaurangen gör att eleverna är piggare och lugnare vid första lektionen. Den ökar också tryggheten och trivseln på skolan.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-09-15

    Kockmus och frysdrake väcker nyfikenhet på hållbar mat

    Genom måltidspedagogik blir förskolebarn medvetna om hur mat påverkar hälsa och klimat.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-08-16

    Kokbok med favoriträtter inspirerar till hållbara vanor

    När det är dags att sluta förskolan får varje barn med sig en kokbok med omtyckta och klimatsmarta förskolerecept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse