Äldreomsorg • Skåne län
Att servera plockmat som kan ätas utan bestick är ett positivt inslag inom mat för äldre. Plockmat – eller finger food – uppskattas av omsorgstagarna och ger en känsla av picknick.
Vi ville möjliggöra för omsorgstagare att äta självständigt och öka matlusten genom att normalisera ätande utan bestick.
Inledningsvis hade vi en workshop tillsammans med Sarah Forsberg, för introduktion av arbetssättet. Medarbetare från både omsorg och måltidsservice deltog.
Sedan gav vi information till måltidsambassadörer och enhetschefer inför vår första servering. Innehållet för den första serveringen planerades tillsammans med måltidspersonalen. Det första tillfället med finger food var en kvällsmat i ordinarie matsedel på särskilt boende. Vi serverade drumsticks, kycklingfilé i stavar, minivårrullar, rostade rotfruktsstavar och dipp.
Sarah Forsberg, forskare och lärare vid Högskolan Kristianstad.
Omsorgspersonal, måltidsambassadörer, måltidspersonal, enhetschefer.
Redan vid första serveringen var det övervägande positiv respons. Finger food har blivit en uppskattad kvällsmat som nu ingår i ordinarie matsedel.
Positiv respons överlag men alla vill inte äta med händerna, så de uppmuntras att äta på det sätt som passar dem bäst. Personalen tyckte att det var trevligt, serveringen fick en känsla av picknick. Ordvalet finger food kändes inte helt rätt för omsorgstagarna, så uttrycket plockmat används också. Servering av finger food gav måltidsservice möjlighet att testa produkter (exempelvis minivårrullar) som kanske inte annars serveras, med gott resultat.
Vi kommer fortsätta att servera plockmat och våga tänja på gränserna gällande sätt att äta, samarbeten och produktval.
Måltidsservice Kävlinge kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.