Äldreomsorg • Stockholms län
Varannan månad får äldre betygsätta nya rätter. Det som smakar bäst läggs till i den ordinarie menyn.
Vi ville öka de boendes och personalens delaktighet gällande menyplanering.
Varannan månad bjuds två boende och en personal (från fyra av våra enheter) in till vårt kök. De bjuds på aptitretare, varmrätt och dessert i små portioner. Rätterna de får smaka har inte tidigare varit på menyn. Varje deltagare får ett bedömningsformulär för att betygsätta smak, konsistens och utseende på respektive rätt. Detta sammanställs sedan och de rätter som får högst betyg läggs till på matsedeln.
Smakpanelen sker genom samarbete mellan köket, dietist, personal och boende.
Smakpanelen är mycket uppskattad. Det blir en utflykt för många av våra boende och de får, förutom att smaka på nya rätter, också träffa kockar och andra boende.
I det vardagliga arbetet är det en utmaning för oss att vi skickar mat till fem enheter. Så i vardagen träffar inte personalen eller de boende kockarna. I och med smakpanelen skapas en personlig kontakt, vilket är positivt.
Smakpanelen kräver planering, arbete i köket och dukning med mera, men det är inga stora problem.
Varje smakapanel utvärderas vad gäller matens betyg. Vi som arbetat med smakpanelen har också en kortare avstämning för att utvärdera varje tillfälle. Deltagarna är mycket positiva, både när de är på plats och vid senare samtal.
Vårt mål är att fortsätta med smakpanelen regelbundet, så att alla enheter kan delta.
Haninge kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.