Foto: Sandra Williamsson, Scandinav
Verksamhetsövergripande • Jämtlands län
Ägg från egna utehöns, som sköts av en lokal lantbrukare, täcker nu halva kommunens äggbehov. Egna hönor ger god kvalitet på äggen och säkrar tillgången.
Vi önskade säkerställa tillgången på ägg, utifrån att det varit äggbrist. Vi ville också stödja lokal livsmedelsproduktion samt höja kvaliteten på maten. Tidigare satsningar inom livsmedelsområdet har gjort att kommunen har 25 egna kor. Nu ville vi utöka detta tänk, för att säkra tillgång och kvalitet inom fler produkter. När vi tänker säkrad tillgång så är utgångspunkten också en ökad självförsörjningsgrad, något som alltmer kommer i fokus.
Vi började med att inventera vilka livsmedel som finns i närområdet och vad vi behöver. Vi bestämde oss för att satsa på ägg eftersom det ibland är en bristvara, samt att det kommit en ny äggbonde i Härjedalen som skulle kunna ta hand om hönsen. Vi gjorde en direktupphandling som omfattar en del av kommunens konsumtion, cirka 50 procent. Vi fick ett prisförslag för att köpa hönsen och sedan en timkostnad för foder, skötsel och leverans. Djuren har köpts av den lokala äggbonden, som också kommer att sköta om djuren åt kommunen. Hönorna är utehöns som äter gräs, och gödseln används till sallatsodling på gården. Det är en hållbar äggproduktion.
Resterande 50 procent ägg köps via ordinarie grossist, vilket också säkerställer att vi har tillgång till ägg hela tiden. Att inte lägga alla ägg i samma korg.
Kommunen säkerställer genom denna upphandling ägg av god kvalitet. Vi köper nu in en mindre andel konventionellt producerade ägg. De egna hönorna beräknas årligen värpa runt 50 000-60 000 ägg, vilket kommer täcka ungefär hälften av kommunens behov.
En utmaning är att dessa ägg är dyrare. De blir ungefär dubbelt så dyra som konventionella ägg. Logistiken har varit en annan utmaning, äggen kommer till ett kök, sedan sker leveranserna ut till övriga kök genom en intern lösning.
En värphönas livslängd är cirka två år. Planen är nu att vi efter ett års verksamhet ska ta ett nytt beslut kring om nya hönor ska köpas in. Förhoppningen är att kunna slakta hönsen när de inte värper längre och använda köttet, om det är möjligt.
Härjedalens Kost- och serviceavdelning
Åke Remén, kost- och servicechef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.