30 miljarder av våra skattefinasierade pengar går varje år till de offentliga måltiderna. Rätt använda blir dessa måltider samtidigt en hävstång för ökad folkhälsa. Detta i sin tur skapar vinster i form av minskade kostnader inom exempelvis sjukvården och andra delar av samhället.
Ökad folkhälsa innebär att samhället undviker onödiga kostnader. Inte minst står kroniska sjukdomar för en stor och ökande andel av kostnaderna inom sjukvården och andra delar av samhället. Det handlar om miljardbelopp som potentiellt kan sparas, genom relativt enkla åtgärder som att exempelvis främja bättre matvanor - och här har offentliga måltider en viktig roll att spela.
Olika samhällsekonomiska beräkningar visar olika siffror, men även om de landar i olika belopp så belyser de att det finns stora värden i att främja bättre matvanor på befolkningsnivå. Här lyfter vi fram några olika kostnadsberäkningar, som gjorts i tidigare studier.
Tillbaka till startsidan Hållbara offentliga måltider gör skillnad för folkhälsan.
Senast uppdaterad
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post