Landsbygdsnätverket
Thomas Havås från Dalsspira mejeri, Irene Willhed, kostchef i Lysekil och Sara Ekelund, kostchef i Sotenäs

Thomas Havås från Dalsspira mejeri, Irene Willhed, kostchef i Lysekil och Sara Ekelund, kostchef i Sotenäs

Livsmedelsmässa – ett sätt att få in mer lokal mat i de kommunala köken?

Hur kan man få fler lokala leverantörer att delta i kommunernas livsmedelsupphandling? Åtta kommuner i norra Bohuslän har gått samman för att skapa en årlig livsmedelsmässa.

Den första livsmedelsmässan ägde rum den 12 april på Munkedals utvecklingscentrum i Dingle. De lokala livsmedelsproducenterna hade då möjlighet att visa upp sina produkter inför kommande upphandling för kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Politiker och tjänstemän i kommunerna fick möjlighet att ställa frågor och producenterna fick information om kommande livsmedelsupphandling. På plats var femton producenter, både större och mindre, som visade sina produkter av fisk, kött, chark, rapsolja, linfrö, ägg, bageri, åkerbönor, äpplemust, honung, nordiska superbär och mejeri.

Näringslivsutvecklare Clas Hedlund i Munkedals kommun hälsade alla välkomna och sedan informerade upphandlare Jonas Cesar Fredriksson om kommande upphandling. Pernilla Fischerström från Länsstyrelsen berättade om vad de småskaliga producenterna kan få kostnadsfri hjälp med, och vikten av en bra dialog mellan kostenheten och producenter. Kostcheferna i de olika kommunerna presenterades också för besökare och utställare.

Inför mässan har informationsmöten hållits för lokala leverantörer och de har fått möjlighet att anmäla sitt intresse att leverera till en kommun eller flera. Tanken är att mässan ska hållas varje år och vandra runt i de olika samarbetskommunerna i norra Bohuslän.

Att ge producenterna en chans att visa upp sina produkter på en minimässa är ett bra och effektivt sätt att få igång diskussioner mellan säljare och kund, för att man lättare ska kunna förstå varandras möjligheter och utmaningar.

– Jag är säker på att mässan kommer leda till att några affärer kommer att göras, säger Pernilla Fischerström, processledare inom offentlig upphandling på Länsstyrelsen.

Parallellt med arbetet med den nya livsmedelsupphandlingen med avtalsstart i maj 2019 kommer verksamheterna att se över vilka produkter som kan vara intressanta i de olika offentliga köken.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post