Landsbygdsnätverket

Foto: Emelie Jonsson Söderlund

Måltider att längta efter – måltidsutveckling med matgästen i fokus

För att nå sina högt satta mål arbetar Sundsvalls måltidsorganisation med att ta tillvara på drivkraften och kreativiteten hos medarbetarna.

Vi skapar måltider att längta efter och som sätter guldkant på tillvaron för våra matgäster. Vi är innovativa och ledande inom offentlig gastronomi. Våra måltider är goda, hälsosamma och hållbara, samt överträffar våra matgästers förväntningar.

Så lyder målbilden för Sundsvalls måltidsorganisation. En målbild som ska inspirera till utveckling och som finns uppsatt i alla kök. Genom ett strukturerat arbete med att tydliggöra, visualisera och implementera verksamhetsplanen har Eva Nordberg, avdelningschef för Sundsvalls Mat & Måltider, hittat ett sätt att ta tillvara på drivkraften och kreativiteten hos medarbetarna.

Att ha matgästen i fokus är viktigt för att skapa hållbara måltider. Måltiden blir inte hållbar om den inte landar i magen. Vad händer när maten möter matgästen? Vi behöver ta tillvara matgästen för att nå våra mål berättar Eva Nordberg. Därför började kockarna för några år sedan följa med matlådorna hela vägen hem till matgästen.

– Vi ville veta hur maten uppfattades av de som skulle äta den, och vad vi behövde utveckla för att maten skulle uppskattas och ätas upp. Detta arbete ledde till att vi bland annat började använda enklare namn på maträtterna, säger Eva Nordberg.

Fortfarande i dag händer det att kockarna är nyfikna på hur mötet mellan matlåda och matgäst ser ut och följer med sin mat hem till matgästen, även om det arbetet inte är lika strukturerat längre.

Nyfikenheten är viktig för att utveckla maten och göra den uppskattad. I skolorna har de arbetat på många olika sätt med att involvera eleverna i måltiden. På en skola användes hem- och konsumentkunskapen där några klasser fick utveckla nya fiskrecept. Man anordnade en tävling och den vinnande klassens recept serverades i skolrestaurangen. På en annan skola skapar de dialog med eleverna genom att fråga om recept på rätter från elevernas hemländer som de sedan tillagar.

Eva Nordberg, avdelningschef Sundsvalls Mat och Måltider

– Då kan eleverna jämföra rätterna och det uppstår samtal om maten, om den är lika god eller kanske godare i skolan, eller så ger eleverna tips på hur den kan förbättras jämfört med hur de brukar servera maten hemma, berättar Eva.

Att få matgästerna att acceptera nya råvaror och framför allt vegetariska alternativ är en utmaning. På en skola valde de att på ett av matråden genomföra ett blindtest. Eleverna fick smaka på en rätt tillagad med kyckling alternativt med vegobitar. Den vegetariska rätten blev mest uppskattad och förde till dialog om acceptansen av vegetariska alternativ.

Även om måltidsorganisationen har en gemensam verksamhetsplan med uppsatta långtids- och korttidsmål så sker utvecklingsarbetet främst lokalt, där olika enheter har olika projekt beroende på vilka utmaningar de har i sin verksamhet. Det kan vara allt ifrån att minska matsvinnet, att få eleverna att komma till restaurangen, till att utveckla sina recept.

Utvecklingsarbetet är ett sätt att ta tillvara kreativitet och nyfikenhet. I köket på Kyrkmons skola arbetar ett team med påhittiga och humoristiska kockar som bland annat har byggt en liten robot för att sätta fokus på matsvinnsfrågan. Tankarna och idéerna från köket kommuniceras till elever, lärare och föräldrar via kökets Instagramkonto. Via kontot kan man kan följa såväl matsvinnsroboten som hur andra vardagsproblem från köket kan lösas på ett kreativt sätt.

Många av kockarna inom förskolan arbetar ensamma i sina kök och då är det viktigt att få tillfällen för inspiration och samtal med kollegor från andra kök.

– Förskolan ingår inte i Sundsvalls Mat & Måltiders organisation men vi ser att det finns stora vinster med att samlas och utbyta erfarenheter och idéer med varandra. Vi har därför anordnat större utbildningssatsningar för såväl kockar som pedagoger, rektorer och förskolechefer. För kockarna i vår egen organisation har vi anordnat workshops med olika teman som att förnya salladsbuffén eller att laga klimatsmarta rätter, berättar Eva.

Mer information

Köket på Kyrkmons skola på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Eva Nordberg, avdelningschef Sundsvalls Mat & Måltider
060-191559
eva.nordberg@sundsvall.se

Senast uppdaterad