Landsbygdsnätverket
Receptsamling

Receptbok med klimatsmart mat

Vad sägs om "Odlarens omelett med marinerade vaxbönor" eller "Vildsvins- och rotsaksgryta" till lunch? Klimatrådet i Jönköping har tagit fram recept till en hållbar inspirationsmeny.

Klimatrådet i Jönköping anordnar årligen en klimatvecka. Till 2018 års vecka togs en receptsamling för en klimatsmart och hållbar meny fram.

– De som arbetar i köken vet vad som behöver göras för att laga hållbara måltider men de får inte alltid gehör uppifrån, säger David Ekbäck, utvecklare inom regional näringspolitik för LRF och ordförande för Klimatrådets fokusgrupp förnybar energi, jord-, och skogsbruk. Vid planeringen av årets Klimatvecka uppkom receptsamlingen som en idé för att inspirera och hjälpa fler offentliga måltidsverksamheter att göra hållbara val.

Receptsamlingen består av tio recept som är framtagna för att i första hand användas i det offentliga köket. Recepten utgår från övergripande principer om att laga så mycket av maten som möjligt från grunden och att använda svenska, närproducerade, råvaror i säsong. Därutöver har recepten närings- och kostnadsberäknats för att uppfylla de krav som finns på måltider i offentlig verksamhet.

– Det är viktigt att inte bara servera nyttig och hållbar mat, den måste vara god också så att vi inte bidrar till onödigt matsvinn, säger David Ekbäck. Förhoppningsvis kommer flera av kommunerna att inspireras av menyn och servera god, hållbar och nyttig mat under Klimatveckan.

Receptsamlingen finns tillgänglig för alla på Klimatrådets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Material att ladda ner

Klimatrådets receptsamling till inspirationsmeny Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Om Klimatrådet

Klimatrådet är en samverkansorganisation med medlemmar från privata och ideella organisationer, myndigheter och kommuner.


Kontakt

David Ekbäck, LRF, regionkontoret Jönköping
david.ekback@lrf.se

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post