Landsbygdsnätverket
Jordgubbar

Så upphandlar Tingsryds kommun frukt och grönt från lokala odlare

Tingsryds kommun har genomfört en upphandling av frukt och grönt i säsong vilket har lett till att de exempelvis kan servera närodlade jordgubbar.

– Vi har hittat en modell för upphandling av säsongsprodukter och äntligen har vi lyckats teckna två avtal med lokala leverantörer, säger Jens Vikingsson som är måltidschef i Tingsryd kommun.

Upphandlingsprocessen startade med att kommunen hade en tidig dialog med odlare i trakten som visat intresse för att leverera till de kommunala köken. Man fick då bland annat in synpunkter på avtalslängd och krav på produkterna.

Bild från när några av kommunens kockar besökte den nya leverantören Åsnenodlarna.

Efter dialogen valde man att göra ett förfrågningsunderlag med flexibilitet då det gäller avtalslängd och vilka artiklar man vill lämna anbud på, vilket gjorde det möjligt för små odlare att lämna anbud på just sina produkter.

Resultatet blev att man nu har två avtal med lokala odlare som ska leverera äpplen, plommon, jordgubbar, morötter, rödbetor, vitkål, gul- och rödlök, isbergssallad, tomat och gurka. Produkterna är i vissa fall konventionellt odlade och i vissa fall ekologiskt odlade.

Nedan kan du ta del av det förfrågningsunderlag som användes.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post