Landsbygdsnätverket

Foto: Hushållningssällskapet Västra

Bonde möter elever genom videosamtal

Många barn har aldrig besökt en bondgård. I projektet Farmer Time används videosamtal för att ge elever bättre kunskap om matens ursprung och en närmare kontakt med svenskt lantbruk.

– Hur ser det ut på din gård? Vilka djur finns det mer? Det är några av frågorna som elever i läraren Evelina Olssons klass på Järbo Friskola har ställt till lammproducenten David Naraine under det senaste året. Även om Järbo Friskola ligger på landsbygden är det många av eleverna som aldrig har besökt ett lantbruk. Genom projektet Farmer Time har klassen via videosamtal träffat bonden David och kunnat följa livet på gården.

Samtalen brukar bli ungefär femton minuter långa och de hörs ungefär en gång i månaden. Evelina och David brukar förbereda samtalet genom att stämma av vad som är på gång på gården och ibland får eleverna förbereda frågor, men mycket i samtalen styrs av barnens nyfikenhet. De har fått följa djuren från lamning, under deras uppväxt, lärt sig vad de äter och hur de bidrar till den biologiska mångfalden, fram till slakten.

– De får en relation till David även om de inte har träffats fysiskt, berättar Evelina. När han har kommit till skolan för att lämna olika sorters ull som klassen har fått känna och lukta på har barnen känt igen honom när han kommit på skolgården.

Projektet Farmer Time drivs av Hushållningssällskapet Västra i samarbete med Hushållningssällskapen i Jönköping, Jämtland och Skåne. Det finansieras av projektmedel från Kungliga skogs- och lantbruksakademin, Västra Götalandsregionen och ett projekt inom ramen för Erasmus+ i Vänersborgs kommun. Syftet är att ge barn och unga i grundskolan bättre kunskap om matens ursprung och en närmare kontakt med svenskt lantbruk.

– Den ursprungliga idén kommer från en lantbruksorganisation i England, LEAF (Linking Environment And Farming), som arbetat med metoden på ett framgångsrikt sätt, berättar Karin Carlsson som är projektledare och nationell samordnare på Hushållningssällskapet Västra.

Klasser från förskola till årskurs 9 kan delta i projektet som hittills skapat samarbeten mellan cirka 40 lärare och lantbrukare. Det innebär att närmare tusen barn regelbundet får möjlighet att prata med en bonde. Lantbruken finns i olika sektorer och utöver lammuppfödning pratar eleverna med bönder som arbetar med växtodling, mjölk-, nöt- lamm-, ägg-, gris- och slaktkycklingsproduktion.

– Framöver vill vi gärna engagera fler produktionsinriktningar inom lantbruket, exempelvis landbaserad fiskodling och akvaponi, berättar Karin. Och nyfikna lantbruk och klasser får gärna kontakta Karin som kontinuerligt matchar nya lantbruk och lärare med varandra.

Mer information

Webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Karin Carlsson, projektledare och nationell samordnare Hushållningssällskapet Västra
0521-72 55 44
0739-60 92 24
karin.carlsson@hushallningssallskapet.se

Senast uppdaterad