Landsbygdsnätverket

Måltidsvännerna sprider sig över landet

Gemenskap är en viktig del av måltiden. Många kommuner jobbar nu med måltidsvänner för att bryta äldres ensamhet.

Ensamheten är för många äldre ett stort problem, inte minst att inte att ha någon att äta tillsammans med. Fler och fler initiativ dyker nu upp runt om i landet för att bryta ensamheten kring måltiderna och på så vis höja såväl matlusten som livskvalitén i stort för många äldre.

Kävlinge kommun var tidigt ute med ett sådant initiativ och där rullar måltidsvänsverksamheten på sedan snart två år tillbaka. Inför starten inspirerades man av det danska konceptet ”spisevenner”. Måltidsvänner är personer som ställer upp ideellt för att besöka äldre som vill ha sällskap vid måltiderna, alternativt ses på en restaurang. Måltidsvännens portion betalas av kommunen, så att få en måltidsvän innebär ingen extra kostnad.

Norrköpings kommun startade upp sin verksamhet med måltidsvänner i mars 2018 i samarbete med Röda Korset och Frivilligcentralen. I Ängelholms kommun har man kopplat måltidsvänsverksamheten till sina träffpunkter för seniorer.

I flera andra kommuner pågår diskussioner, bland annat i Kalmar där man i kommunfullmäktige den 18 december 2017 röstade avslag på en motion kring måltidsvänner. Hur diskussionen gick i fullmäktige kan man se och höra härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Röda korset är aktiva i frågan och erbjuder sina tjänster på flera orter i landet, bland annat i Jönköping.

Senast uppdaterad 2018-03-26

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster