Landsbygdsnätverket

Odling ger en livslång positiv relation till maten

På Hamiltons förskola i Helsingborg är odling en viktig del i det pedagogiska arbetet. Barnen får utforska och lära sig nya smaker av det som odlingen ger och som de tillagar tillsammans.

– Det är naturligt för mig att vi ska odla och prata med barnen om det, säger Miljana Vulovic, måltidspedagog och kock på Hamiltons förskola i Helsingborg. Hon har i många år arbetat med att laga mat i säsong och att göra barnen delaktiga i måltidsarbetet.

En viktig del i det pedagogiska arbetet är förskolans trädgård med den gemensamma odlingen. Där utforskar barnen matens ursprung tillsammans med pedagogerna genom att lukta, smaka, känna, fundera högt och experimentera. Vad händer med plantorna om man inte vattnar dem, vad kommer fröet att omvandlas till, varifrån kommer mjöl?

– Det är viktigt att stanna upp och lyssna på barnens reflektioner. De är viktiga i processen för att lära sig om matens ursprung och att känna empati för växter och naturens kretslopp, säger Miljana.

Miljanas engagemang för hållbarhetsfrågor har hon med sig från sin uppväxt.

– Vi lärde oss att ta tillvara på maten, vi var med och gjorde allt som de vuxna gjorde. Vi planterade, skördade, förberedde och bakade. Vi lagade mat efter säsong och det har jag med mig till maten och måltidspedagogiken på förskolan, säger Miljana.

På förskolan serveras i huvudsak mat från växtriket och i säsong. Kött eller kyckling serveras ungefär en gång i månaden. Från odlingen hämtar Miljana bland annat grönkål, pak-choi, mangold, pumpa, bönor, squash och rödbeta. Grönsaker som barnen varit delaktiga i att så, vattna och skörda. Miljana som är både kock och måltidspedagog arbetar praktiskt med barnen. Hon inspirerar och uppmuntrar barnen att utforska och lära sig nya smaker av det som odlingen ger och som de tillagar tillsammans.

Miljanas arbete och engagemang för frågor om hållbar mat och måltidspedagogik har lett till att hon i dag även arbetar för att inspirera och hjälpa andra verksamheter i Helsingborgs stad kring deras arbete med klimatsmart mat.

– Många är nyfikna och blir inspirerade av vårt arbete men de tror att det är dyrt och drar sig för att börja av den anledningen, berättar Miljana.

Enligt Miljana är styrkan med en odling att alla kan vara med oavsett om man är pedagog, kock, chef, förälder eller barn. Det är viktigt att kittla allas nyfikenhet, men det görs på olika sätt.

– Och man behöver inget växthus för att lyckas med sin odling, det går bra att så direkt på friland. Men på vintern kan det vara bra med en lampa för odling inomhus, säger Miljana.

Ändra inte allt på en gång är Miljanas tips, utan ta små steg framåt och ge det kärlek.

Under vintertid när uteodlingen ligger på vänt experimenteras det med odlingar inne istället. Exempelvis med ärtskott. Eftersom barnen är med i hela processen från att så till att skörda och tillaga vågar de också smaka på slutprodukten. Senast en ärtskottspesto som de mixade ihop tillsammans.

Sedan ett par år tillbaka samarbetar förskolan med en forskningsgrupp (NordGen) från Alnarp i Skåne om sädesslag. Hittills har de odlat olika sädesslag som de skördat, malt till mjöl och bakat bröd på. Nu fortsätter de med att utforska gråärtan.

– Det är det roligaste, att låta barnen skapa goda relationer till råvarorna. För då kan den positiva känslan följa barnen hela livet. En dag ska barnen ta över och vårda vår planet. Det är deras framtid, säger Miljana.

Mer information

I Helsingborgs stad pågår projektet SmartMat Hbg för att göra skolmaten mer hållbar.
Webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På vår samlingssida över klimatsmarta recept finns en länk till den receptsamling som Helsingborgs stad håller på att bygga upp.

Filmklipplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om Miljana Vulovic och Hamiltons förskola från Helsingborgs stad.

Barnens odlingsprojekt i samarbete med NordGenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kontakt

Miljana Vulovic, kock och måltidspedagog Hamiltons förskola, Helsingborg
miljana.vulovic2@helsingborg.se
Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2019-04-15

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster