Landsbygdsnätverket

Politiker skapar förutsättningar för bra måltider i Boxholm

I Boxholms kommun har måltidsorganisationen ett helhjärtat stöd från politikerna att arbeta enligt konceptet "Food for life" för att höja kvalitén på måltiderna och ta tillvara dem för lärande kring hållbara och hälsosamma matvanor.

Hur många gånger om dagen behövs en bonde?

I konceptet "Food for life", som har sitt ursprung i England, ingår även en ambition att höja andelen inköp av närproducerade livsmedel. Det handlar dels om att få råvaror av hög kvalitet och att främja det lokala näringslivet, men även om att ta tillvara på måltiden som en pedagogisk resurs. Mat är påtagligt och konkret för barnen och därför lätt att knyta an kunskap till. När barnen vet var maten kommer ifrån äter de bättre och får större förståelse för matens värde.

– I höstas hade vi en studiedag där hela Åsbo skola, 150 elever, besökte en granngård. Eleverna fick gå runt mellan olika stationer och vi lagade mat utomhus med grönsaker från gården, berättar Eva-Lott Blixt, kostchef i Boxholms kommun.

De lokala gårdarna som man har avtal med levererar efter vad de klarar av, till exempel köttfärs fyra gånger per år. I upphandlingen ingår krav på att elever ska kunna besöka gården. Än så länge har inga extra medel avsatts för denna satsning utan det handlar om att utnyttja de befintliga medlen på bästa sätt.

– Till höstens studiedag bjöd vi också med oss alla kommunpolitiker, varav åtta kom. Det var jätteroligt att de ville prioritera detta och genom sin närvaro visa att verksamheten är viktig. Politikernas stöd är en avgörande faktor för att lyckas, säger Eva-Lott Blixt.

Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Eva-Lott Blixt, kostchef, Therese Leufvén (C), kommunstyrelsen och Hans Sjögren (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden

Fakta

Kommunstyrelsen i Boxholm fattade i maj 2017 beslut att konceptet "Food for life" ska implementeras i kommunens arbete med offentliga måltider. Boxholm samarbetar med grannkommunerna Vadstena, Ydre och Ödeshög i denna satsning.

Presentation från den studieresa till England som inspirerat kommunerna till detta arbetssättPDF

Tjänsteskrivelsen som låg till grund för beslutetPDF

Kommunstyrelsens beslutPDF

Kontakt

Eva-Lott Blixt, kostchef och inköpschef
Boxholms kommun
0142-896 53, 0730-41 71 37
eva-lott.blixt@boxholm.se
www.boxholm.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2018-03-07

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster