Landsbygdsnätverket
Livsmedelsverkets måltidsmodell som bildar ett pussel med orden: Säkert, god, integrerad, näringsriktig, miljösmart, trivsam

I Livsmedelsverkets måltidsmodell är trivsamma måltider en viktigt pusselbit i arbetet för att offentliga måltider ska skapa matglädje och bidra till hållbar utveckling.

Temaartiklar: Måltiden är mer än maten på tallriken

Matgästens upplevelse av måltiden påverkas av mer än maten på tallriken. Inte minst måltidsmiljön är av betydelse. En måltidsmiljö som har trivsam utformning/inredning och där man känner sig väl bemött skapar förutsättningar för en positiv helhetsupplevelse av måltiden.

MATtanken har i en serie artiklar lyft fram sampspelet mellan måltidsmiljön och upplevelsen av måltiden.

Måltiden som en av dagens höjdpunkter

Coronapandemin satte käppar i hjulet på många sätt. I Boxholms kommun pausades exempelvis måltidsorganisationens planer på utbildningssatsningar 2020. En studieresa till England blev inställd och aktiviteter som var inplanerade för äldreomsorgen flyttades fram. Istället blev det ett större fokus på frågor som rör måltidsmiljön och upplevelsen av måltiden.

Måltidsmiljö i toppklass ger nöjda matgäster

Vid en ombyggnation på Snyggatorpsskolan i Klippan såg kostchef Lill Spenninge till att designa en genomtänkt och tilltalande restaurang. Med inspiration från ortens historia möts matgästerna nu av en toppmodern, smart och snygg restaurang. De yngre eleverna kan själva nå och lägga upp sin mat och äta i lugn och ro i en egen avskild del med låga möbler och utrustning. Och personalen slipper kryssa fram och oroa sig för krockar när blecken ska bytas efter att serveringsdiskarna byggts om så att de nås från köket. Det är några av alla smarta lösningar som integrerats i restaurangen i Klippan.

Trerätters middag till de boende tack vare informell kommunikation

I Ockelbo förvandlas varannan fredag samlingssalen på Bysjöstrands vård- och omsorgsboende till en restaurang där de äldre bjuds på trerätters middag. Under middagen, då borden är fint dukade och det är pyntat med blommor, blir de lite extra ompysslade och aptiten ökar. Läs vår artikel från 2018 (på grund av Corona har arbetet med trerätters-middagarna pausats från våren 2020).

Måltidspusslet enligt Livsmedelsverkets måltidsmodell.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post