MATtanken har tagit fram flera artiklar som belyser frågan om hur viktigt det är att lära sig mer om matens ursprung, inte minst som en ingrediens i lärandet för hållbar utveckling.
Genom att involvera barn i i odling och tillagning av mat kan deras vilja och nyfikenhet att testa nya livsmedel och maträtter öka och bidra till en positiv attityd till mat och matlagning.
Tips på artiklar att läsa:
- Hamiltons förskola i Helsingborg har under vinterhalvåret utforskat hydroponisk odling tillsammans med barnen. De har odlat olika kryddor, sallader och grönkål. Samarbetet med Nordgen är avslutat, ett resultat av samarbetet är ettett startkit för odling av de fyra sädesslagen som utvecklats tillsammans med barnen. Den speciella våren med Coronapandemin har lett till att förskolan utforskat nya miljöer och mer av det vilda växtriket tillsammans med barnen. Länk till uppdaterad artikel, 2020.
- Food for life-konceptet i Vadstena har hjälpt måltidsorganisationen med att lyfta måltiden och alla dess olika värden. Sedan starten har de haft en plan för hur Food for life ska knytas an till årskurs 1-6 varje år för att skapa mer medvetna konsumenter och ta vara på kunskapen kring mat och måltider. Under de senaste åren har de börjat arbeta mer med måltidspedagogik inom förskolan, bland annat genom att personal vidareutbildar sig till måltidspedagoger. Länk till uppdaterad artikel, 2020.
- På Vallens miljöskola utanför Sundsvall har skolans odlingar varit en central del både i undervisningen och måltiderna sedan skolan startade. I år byggs det en ny förskola i anslutning till skolan och odlingarna har fått vila den här säsongen. Länk till artikel från 2019.
- I Strängnäs fortsätter samarbetet med Hornuddens trädgård och arbetet med pallkragar ute i verksamheterna. Några fler verksamheter har anslutit i år och fler personer från Måltidsservice har gått utbildningen på Hornuddens trädgård. Allt för att bredda kompetensenockså att fler på varje arbetsplats kan hjälpa till att förvalta odlingarna. Målet är att göra det så enkelt och hållbart som möjligt. Länk till artikel från 2019.