Landsbygdsnätverket
Kollage med gul soppa i små glas, måltidspersonal som åker traktorkärra, knäckebröd med spreads och MATtanken-teamet som vinkar

MATtanken – ett projekt som uppskattats av alla led i livsmedelskedjan

Projektet MATtanken avslutas i mars 2025. Inför avslutet har en utvärdering gjorts, som visar att många anser att projektet i hög grad bidragit till en positiv utveckling av de offentliga måltiderna.

– Det känns väldigt bra att MATtanken-arbetet, som pågått sedan 2017, har varit till nytta för många! Syftet med utvärderingen var att få ett kvitto på projektets måluppfyllelse och få reda på vilka delar som varit mest värdefulla för våra målgrupper. Kanske finns det andra aktörer som kan ta vid och utveckla dessa delar, säger MATtankens Eva Sundberg.

Diagram med fråga från utvärderingen: I vilken grad har MATtankens arbete i sin helhet bidragit till en positiv utveckling av de offentliga måltiderna? (1=inte bidragit alls, 6=bidragit i hög grad). 1: 0%, 2: 0%, 3: 0%, 4: 9%, 5: 27%, 6: 65%

”MATtanken har varit ett fantastiskt projekt ur så många perspektiv. Att verksamheten varit lokaliserad på Landsbygdsnätverket på Jordbruksverket har troligen bidragit till att helheten av måltiden och även matens resa från jord till bord varit en självklar del – och det har uppskattats av många.”

Fritextsvar från utvärderingen

Anna Lundstedt och Eva Sundberg vid varsin laptop

Uppskattade studiosamtal

Utgångspunkten för MATtanken har hela tiden varit utveckling av hållbara offentliga måltider – alla led i livsmedelskedjan.

Utvärderingen visar att Studio MATtanken och webbinarer är den del av verksamheten som uppskattats allra mest, följt av Erfarenhetsbanken, SILO-databasen och Offentliga måltidens dag. Därefter följer Beredskapsnätverket och arbetet med upphandling och livsmedelsursprung.

"På ett professionellt och konstruktivt sätt har Mattanken snabbt fångat upp aktuella frågor och varit en logisk arena och plattform dit det varit lätt att söka sig för att få svar och omvärldsspaning."

"Statistik över livsmedlens ursprung i offentliga kök har efterfrågats länge från vår organisation och statistik från SILO har varit mycket värdefullt för oss i vårt arbete de senaste åren."

"Nätverket har omfamnat, lagt örat mot marken, lyft, och skapat engagemang åt viktiga samhällsfrågor kopplat till offentliga måltider och hållbar utveckling!"

Fritextsvar från utvärderingen

Förskolebarn och trädgårdsmästare vid pallkragar

Odling i förskolan är ett av många goda exempel i Erfarenhetsbanken.

Fortsätt glo och sno

Det görs så mycket bra inom offentliga måltider runt om i Sverige.

– Det är roligt att vi har kunnat fånga en del av det, som vi har spridit via MATtankens webbplats, i sociala medier och i andra kanaler. Fortsätt att inspireras och dra nytta av andras lärdomar, säger MATtankens Anna Lundstedt.

MATtankens webbplats finns kvar även efter att projektet formellt har avslutats, i alla fall under hela 2025. Där kommer det även fortsättningsvis finnas möjlighet att ta del av artiklar i nyhetsarkivet, Erfarenhetsbanken, länklista till måltidspolicyer, material inför Offentliga måltidens dag, inspelade webbinarier, statistik från SILO och mycket annat.

Bild som visar havreris och ris. 2509 ton ris och 119 ton havreris köptes in av Sveriges kommuner 2023.

I SILO finns inläst data från 272 kommuners livsmedelsinköp 2023. Utifrån data i SILO har MATtanken lyft upp olika frågeställningar exempelvis vad gäller livsmedlens ursprung. Här en bild från en artikel som belyser hur mycket ris respektive havreris som köps in till offentliga måltider.

"Skapat stor gemenskap och tillhörighet till organisationer med samma frågor som jag själv står inför. Trygghet i mitt arbete att veta hur andra kommuner jobbar och detta har jag kunnat förmedla vidare i min organisation, både till beslutsfattare och medarbetare."

"Så viktigt med en oberoende part som bjuder in hela kedjan för att skapa bättre förståelse för den offentliga måltiden och sprida fakta."

Fritextsvar från utvärderingen

Senast uppdaterad