Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Jönköpings län

Detta händer i Jönköpings län under Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021.

Eksjö kommun


Önskemenyer till lunch

Inför Måltidens dag fick köken komma med egna förslag och idéer så det serveras olika måltider i Eksjös alla kök.

Inom äldreomsorgen serveras det till lunch älgfärsbiffar, gräddsås, kokt potatis, smörslungade morötter med persilja och rårörda lingon. Till dessert serveras en krämig vaniljpannacotta med kanelstekta äpplen. På de särskilda boendena serveras dessutom en kakbuffé med sju sorters hembakta kakor till 11-kaffet.

Galaxens förskola lagar Gotländsk lammsmäcka med lammfärs från Norrby Ängar, potatis från Björnstorps potatis och grönsaker från Russnäs andelsjordbruk. Den maten får även Stocksnäs, Kvarnarp och Slottets förskolor njuta av. På Kullalyckans förskola får barnen äta goda hemlagade köttbullar med tillbehör. Blåsippans förskola serverar fajitaskyckling medan barnen på Eken och Äventyrets förskola får tacobuffé. Baronens förskola serverar goda vegetariska broccolibiffar.

I Hult får barn och elever lammsmäcka, rostad potatis och bearnaisesås. I Höreda vankas det lammstek eller kotlettrad med svampragu på champinjon och kantarell som serveras med potatisgratäng a la Höreda!

Skolorna i Eksjö kommun valde Hamburgerbuffé och dessutom med en liten dessert till alla. Hamburgerbuffé blir det även på Bullerbyns förskola, Getingens förskola och Skogsgläntans förskola.

Kontakt: Gun Svensson, tel. 0381-36723


Habo kommun


Klimatsmart buffé

Vi firar Hållbarhetsveckan i Habo kommun och på Offentliga måltidens dag inbjuder vi allmänheten till en Klimatsmart buffé som serveras i Blå salen (där elever från Hagenskolan och Hagabodaskolan brukar äta sin skollunch). Vi kommer att servera klimatsmarta rätter som finns på skolmenyn och en färgsprakande salladsbuffé i säsong. Bland annat serverar vi en kyckling stroganoff gjord på korv av kyckling och morot, en vildsvinsgryta, carbonara på rökt hönskött och en mustig linssoppa med rotfrukter. Vi kommer även servera en färdig biff gjord på 100 procent eko och svenska råvaror (nötkött och gula ärtor, bland annat) för att visa att det även finns bra helfabrikat. Där kommer man även att få titta på vår "smörgåsanka"- en portionerare för smörgåsmargarin som förutom att det inte blir massa kladd även minskar användningen av plastförpackningar. Dessutom har vi gjort en liten receptbroschyr med en del av våra klimatsmarta recept och lite andra tips. Den kommer att ligga lite varstans i kommunen under v 42.

Kontakt: Lena Bergström, tel. 036-442 82 13, 0730-248 212.


Jönköpings kommun


Tema "Morot" på kommunens förskolor och grundskolor

Vi vill hylla den Offentliga måltidens dag genom att uppmärksamma Moroten. På våra skolor kommer vi servera en smakrik Morotssoppa och t.ex. Morotsbröd, Morotskaka, Morotsspread med mera. Hela vår matsedel är klimatanpassad och vi vill lyfta våra svenska råvaror i säsong på ett smakfullt vis.

Kontakt: Christoffer Johansson Sinkkonen, tel. 036-10 55 94.
Läs mer om Jönköpings kommuns måltider i förskola och skola på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I sociala medier används #skolmatjönköping.


Nässjö kommun


Solgul höstsoppa och fruktsallad

Gemensam vegetarisk meny till alla kommunens gäster både i förskola, skola och äldreomsorg. Vi har låtit all personal inom Kost- och städavdelningen lämna in förslag på vegetarisk rätt som vi ska servera denna dag och utifrån det har vi valt ut en rätt som vi serverar. Valet föll på en Solgul höstsoppa med rotfrukter som toppas med rostade kikärtor/frön och turkisk yoghurt. Vi bjuder även alla på fruktsallad med vaniljkvarg.

Kontakt: Jessica Käll, tel. 0380-51 79 19.
Läs mer om Nässjö kommun på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. @nassjo kommun finns även på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram.


Region Jönköpings län


Jönköping

I restaurangerna Matilda och Matrosen samt på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping kommer vi att servera en höstsoppa med rotfrukter. Till dessert erbjuder vi våra patienter och gäster en blåbärs cheesecake.

Kontakt: Charlott Andersson


Eksjö

Restaurang Matglädje på Höglandsjukhuset i Eksjö kommer fira dagen med en krämig champinjonsoppa med en syrlig lingonolja toppad med purjolökssot.

Kontakt: Jonas Svensson, tel. 0708165601


Värnamo

I restaurang Matlusten serverar vi en "Smakfull soppa med en symfoni av höstens primörer" som har ett lågt klimatavtryck och förhåller sig till våra hållbarhetsmål. Vi bjuder dessutom alla gäster på en syrlig citronkaka skapad av våra kreativa medarbetare.

Instagram: @restaurang_matlusten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sävsjö kommun


Vilt och äpple

I äldreomsorgen, skola och förskola har vi tema: Vilt och äpple.
Vi serverar viltfärsbiffar till alla på lunchen med tillbehör och alla får en dessert som har temat äpple.

Tid: Lunch.
Plats: Förskola, skola, äldreomsorg.

Kontakt: Lina Andersson, tel. 0382-152 55.


Tranås kommun


Höst, matsvinn och närodlat

I skola och äldreomsorgen serverar vi en lunch på tema: höst, matsvinn och närodlat. Vi bjuder även på en liten dessert. I äldreomsorgen blir det även kvällsmål på samma tema samt kafferep med tre sorters kakor.

Arrangör: Kostavdelningen, Tranås kommun
Plats: Skola och äldreomsorg.
Tid: Lunch och kvällsmål.

Kontakt: Markus Ekvall, tel. 0140-682 30.


Vaggeryds kommun

 

Festligt i skolrestaurangerna

Vi serverar lunch samt dessert. Vi lyfter även stämningen med ballonger i våra skolrestauranger för att fira in Offentliga måltidens dag

Läs mer om Vaggeryds kommun på webben. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @skolmaten_vaggeryd.

 

Vetlanda kommun


Tema: glädje

Vi kommer att servera vildsvin som är ett relativt nytt köttslag i de offentliga köken. Vi kommer servera samma meny till alla våra gäster så som förskola, skola och äldreomsorg. Menyn består av Örtbakad vildsvinsstek, potatisgratäng med smak av jordärtskocka, rostad vitlökssås och svartvinbärsgelé med rosmarintouch. Till dessert denna festliga dag kommer vi servera Världens godaste äppelpaj på svenska äpplen med hemkokt vaniljsås.

Som tema för dagen har vi använt ett av Vetlanda kommuns värdeord GLÄDJE som kommer att ge köket och alla verksamheter runt omkring möjlighet att knyta an till detta i matsalar, skolrestauranger och på avdelningarna.

Kontakt: Lena Ottosson, tel. 0703753549
Instagram: @maltidsservicevetlanda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post