Detta händer i Västra Götalands län under Offentliga måltidens dag den 15 oktober 2020.
Viltmeny med lokala råvaror
Vi är stolta över att få samarbeta med Dalslands Vilt - ett nystartat viltslakteri i Bengtsfors kommun. Detta är en naturlig mötesplats för att utveckla och förädla det vilda i vår natur.
Vårt gymnasium Strömkullen har tagit fasta på utbildning som heter "Från skog till bord" och på Offentliga måltidens dag är dessa två aktörer med under dagen. Vi kommer servera älgköttsgryta med en äppeldessert där köken komponerar sin egen meny med lokala råvaror som honung rapsolja grönsaker.
Plats: Äldreomsorg, skolor, förskolor.
Tid: Lunch.
Kontaktperson: Madelene Enarsson, tel. 0709-37 71 39.
Måltidsenheten finns på Instagram: m= maltidsenhetenbengtsfors
Lockande meny med fokus på svenska råvaror
Måltidsverksamheten i Bollebygds kommun som består av sex tillagningskök kommer att ha fokus på en populär meny med svenska råvaror vid lunchen som serveras i hela vår verksamhet. Menyn består av potatis, färsrätt, sås och grönsaksutbudet den här dagen kommer enbart vara svenskt. Vi har som mål att öka andelen svenska livsmedel och vill därför fokusera på detta även den här dagen. Våra matgäster kommer även att bjudas på svenska äpplen i någon form om vi då har tillgång på dessa vid tillfället.
Platser: Restaurang Bollegården, Bollebygdskolans skolrestaurang, Töllsjöskolans restaurang, Örelundskolans restaurang, Eriksgårdens förskola och Odensgårdens förskola.
Självklart även våra mottagningskök på Nolåns förskola, Ekdalens förskola, Slättängsgårdens förskola och Söråns förskola.
Tid: Lunch.
Kontaktperson: Therese Lindh, 073-464 71 07
Grynkorvens dag
Eftersom dagen sammanfaller med "Grynkorvens dag" som är en viktig traditionell rätt i vår trakt så väljer vi att servera grynkorv (som alltid denna dag). Samtidigt betonar vi de offentliga måltidernas viktiga roll för att bevara vårt gastronomiska kulturarv. Vi gör det genom bordsryttare med information om Offentliga måltidens dag och grynkorvens historia.
Plats: Centralskolan, Lunneviskolan, Äventyrets förskola och Ambjörnsgårdens förskola - i Grästorp.
Tid: Lunch
Kontaktperson: Åsa Carlstein, tel. 0514-581 21.
Grynkorvens dag
På våra äldreboenden kommer vi servera en höstinspirerad trerätters meny bestående av svenska livsmedel. Ett lyckat sammanträffande är att dagen även sammanfaller med ”grynkorvens dag” som är en klassisk västgötsk maträtt och det blir roligt att uppmärksamma en maträtt som uppskattas av många. Den är sedan 2005 utnämnd till ”Skaraborgs nationalrätt”.
Våra boenden gör detta till en festlig måltidupplevelse i vardagen. En dukningstävling utlyses där äldreomsorgsboendena kan delta genom att ta bilder på sin dukning som sedan publiceras på Gullspångs kommuns Instagram och vinnaren blir den bild som får flest ”gilla-markeringar”.
Plats: Aktiviteten sker på Mogårdens Äldreboende i Hova och Amnegårdens äldreboende i Gullspång.
Tid: 12.00-13.15.
Kontaktperson: Tomas Karlsson, 0551-360 23.
Gullspångs kommun på Instagram: @gullspangskommun
Tvårätters meny och rösta på din favoriträtt i skola/förskola
Plats: Gullspångs kommuns skolor och förskolor.
Tid: 10.30-13.00.
Kontaktperson: Tomas Karlsson, 0551-360 23.
Gullspångs kommun på Instagram: @gullspangskommun
Stadsdel Majorna-Linné
Göteborgs specialare
För att belysa Offentliga måltidens dag kommer vi i stadsdel Majorna-Linné att erbjuda alla våra matgäster (inom förskola, skola och äldreomsorg) en gemensam rätt. Det blir Göteborgs hel-och halv specialare (korv, bröd, mos med tillbehör) samt en efterrätt.
Plats; Förskola, skola och äldreomsorg i stadsdel Majorna-Linné.
Tid. Lunchtid (förskola och skola) och kvällsmåltid (äldreomsorg).
Kontaktperson: Anna Karlsen Linger, tel. 031-365 98 49.
Stadsdel Centrum
Vegetarisk buffé i skolan och trerätters på äldreboenden
I skolorna serveras vegetarisk buffé och på äldreboendena bjuds det på en trerätters lunch.
Plats: Skolor och äldreboenden i stadsdel Centrum.
Tid: Skolor ca. 10.30-13.00, äldreboenden ca.13.00-14.00.
Kontaktperson: Christina Linnerhag, tel. 031-365 74 89.
Måltidsverksamheterna på Instagram: @Johannebergsskolans_kok, @guldhedsskolans_kok
, @gustaviskolankok
, @aktivtliv_centrum
Grynkorvens dag
Vi kommer att servera grynkorv till lunch för att uppmärksamma att det denna dag inte bara är Offentliga måltidens dag utan även Grynkorvens dag - och att grynkorv är en maträtt som uppskattas av många.
Plats: Hagens äldreboende, Hemgårdens äldreboende, Solhagen i Ljung och brukare i hemtjänsten Herrljunga och Vårgårda.
Tid: Lunchservering på äldreboenden.
Kontaktperson: Lena Brunnegård, 0513-173 50
Närproducerat
Vi kommer att servera en nötköttsgryta med lokala råvaror till alla skolor och förskolor i kommunen. Vi ska uppmärksamma genom tidning och hemsida så att fler kan se vad vi gör och hur viktikgt vi tycker det är vart maten kommer ifrån.
Plats: Alla skolor och förskolor i Herrljunga kommun.
Tid: Lunchtid.
Kontaktperson: Sanna Karlsson, 0513-174 16.
Hållbar mat på Guldkroksskolan
Jens Vikingsson som är utbildare i restaurangyrkesämnen kommer till oss. Vi lagar en hållbar måltid tillsammans med honom, i vår skola med ca 700 elever, åk 1-9. Vi har vid ett par tillfällen fått möjligheten att hålla en utbildning för all vår måltidspersonal, då Jens varit hos oss och kört konceptet "Eko i Linnés fotspår", både praktiskt och teoretiskt. Nu gör vi en happening av detta och alla elever blir involverade. Det blir en hållbar måltid och frågetävling om miljö & måltider, för våra gäster.
Plats: Guldkroksskolan i Hjo.
Tid: 10.30-13.00 (normal serveringstid är 11-13, men utökad lunch nu i coronatider)
Kontaktperson: Anna Johansson, 073-461 12 22
Instagram: @restauranggyllenegaffeln
Måltidsservice i Härryda kommun bjuder på pedagogisk lunch
På grund av de rådande omständigheterna kring covid-19 har vi bestämt att följande aktivitet är lämplig för våra verksamheter.
Vi bjuder alla som arbetar i våra verksamheter, såväl äldreomsorg som skola och förskola på en pedagogisk lunch att äta med barnen eller våra äldre denna dag. Vi kommer också att sprida information om den offentliga måltiden. Dagen till ära ska vi prova ett nytt, gott recept.
Plats: förskolor, grundskolor, gymnasium och äldreboenden i Härryda kommun.
Tid: Lunch eller kvällsmat (för de som arbetar inom äldreomsorgen).
Kontaktperson: Anna Lind, tel. 031-724 61 23.
Hösttema, grönsaksbuffé och favoriträtt
Vi piffar till våran skolmatsrestaurang i höstens tema. Serverar vår grönsaksbuffé i årstidens alla färger och smaker. En välkänd favoritmåltid serveras denna dag till våra gäster.
Plats: Strandskolan Karlsborg.
Tid: Hela dagen.
Kontaktperson, Erica Lindquist, tel. 0505-173 18.
Höstmys på Myran
Vi på förskolan Myran ska fira med att äta en 2-rätters till lunch den här dagen. Varmrätten är en höstsoppa som är gjord på våra härliga svenska rotfrukter och till den serveras det nybakat bröd. Desserten är en mjuk äppelkaka som barn och pedagoger har hjälpts åt att plocka äpplena till i Karlsborg. Vi kommer även ha menyer och information om Offentliga måltidens dag på alla avdelningar, så både barn och föräldrar kan ta del av vad vi ska äta och hur vi jobbar och tänker med råvaror m.m i köket.
Plats: Förskolan Myran.
Tid: Lunch.
Kontaktperson: Johanna Palmgren
Elevernas val
Eleverna på Carl Johanskolan i Karlsborg har fått rösta fram vilken maträtt de vill ha till lunch. Vi kommer också att överraska dem genom att bjuda på en morotskaka till dessert.
Plats: Carl Johanskolan.
Tid: Lunch.
Kontaktperson: Emma Larsson.
Kontaktperson: Elin Enlöf, tel. 0302-52 18 56.
Lerums kommun på Instagram: @lerumskommun
Dessert på menyn
Runt om i Lerums kommun får barn på förskolor och skolor njuta av dessert på dagens meny, för att fira Offentliga måltidens dag.
Plats: Förskolor och skolor i Lerums kommun.
Tid: Lunch.
Instagram: lerumskommun
Dessert med mervärde!
På Åkerslätts förskola och Ölslanda förskola i Lerums kommun bjuds alla barn på närodlad äpplekaka med mervärde! När föräldrar kommer med egna äpplen till förskolan tas dessa tillvara på bästa sätt genom att fira Offentliga måltidens dag. På dagens meny står en kaneldoftande äpplekaka med havrecrunch och grädde till dessert. Bakad med banan och aprikoser som alternativ till vanligt socker och toppad med havre, vilket gör denna efterrätt till en riktig näringsbomb för små finsmakare. Nytänkande som är gott, hälsosamt och tar hänsyn till vårt klimat!
Plats: Åkerslätts förskola och Ölslanda förskola.
Tid: Lunch.
Åkerslätts kök på Instagram: @akerslattskok
Vernissage, provsmakning och äppeldessert
På Ekeredsvägens förskola är det äppletema och den 15 oktober planerar barnen vernissage med sina målningar av svenska äpplen. Dessutom bjuds det på provsmakning av svenska äpplen och egenmustad äpplemust. Knäckig äppelpaj med husets vaniljvisp som dessert blir dagens guldkant!
Plats: Ekeredsvägens förskola.
Tid: Förmiddagen.
Kontaktperson: Elin Enlöf, tel. 0302-52 18 56.
Ekerövägens förskolas kök på Instagram: @mermat
En dag helt i äpplets tecken som inbjuder till såväl aktivitet som kreativitet och nya smaker!
På Öxeryds förskola får barnen en härlig start på dagen med gröt och svinnsmarta frallor på gröt och äpple. Stärkta av frukosten och sångstund springer barnen sedan ÄPPELLOPPET med sina egengjorda nummerlappar. Vid målgång väntar äppelpinne och äppeldryck. Alla barn får måla på en stor äppletavla och konstverket kommer sedan få pryda förskolans vägg. Lunch består av korvgrillning för de stora och kycklingfärssås med pasta till de små. Och till dessert? Äpplepaj förstås!
Plats: Öxeryds förskola.
Tid: Förmiddag.
Kontaktperson: Elin Enlöf, tel. 0302-52 18 56.
Öxeryd förskolas kök på Instagram: @I_koket_hos_mig
Elin Enlöf
0302-521856
Grynkorvens dag - Skaraborgs nationalrätt
Eftersom den Offentliga måltidens dag sammanfaller med Grynkorvens dag i Skaraborg kommer vi att servera grynkorv till alla våra matgäster inom förskola, skola och äldreomsorg. Grynkorven är en populär maträtt och den tillverkas på ett lokalt charkuteri. Mat och måltider har en viktig kulturell roll och i menyplaneringen vill vi ta vara på detta, genom att servera lokala maträtter, anpassa menyn efter årstiderna och uppmärksamma olika högtider och traditioner.
Plats: Samma aktivitet i hela kommunen.
Tid: Under lunchen.
Kontaktperson: Ann-Christine Boström, tel. 0510-77 07 25.
Kom på "prao" i köket
Politiker och tjänstepersoner med anknytning till skolmåltiderna bjuds in att vara med i våra kök, valfri del av dagen, den 15 oktober.
Plats: Något av våra 15 kök inom bildningsförvaltningen.
Tid: Bokade tider under dagen.
Organisation: Kostenheten, Lilla Edet.
Kontaktperson: Anethe Johansson.
Måltidens dag
Vi serverar en måltid till alla våra matgäster, med råvaror huvudsakligen från lokala producenter - som även erbjuds att vara med och möta eleverna på plats. Dessutom bjuder vi in politikerna för att smaka och samtala kring skolmaten.
Plats: Marks kommuns äldreboende, förskolor och skolor.
Tid: 10.30-13.00.
Kontaktperson: Anneli Jonesund, tel. 0320-21 76 46.
Målet är måltiden - Nära mål
Ambitionen är att varenda ingrediens i den mat som serveras denna dag ska komma från egen produktion eller vara närproducerat.
Plats: Offentliga måltidsverksamheter i hela kommunen.
Tid: Hela dagen.
Kontaktperson: Gunilla Martinsson, 0524-181 19.
Munkedals kommun på Instagram: @malet_ar_maltiden
Vildsvin på menyn
Vi kommer att servera en god rätt av vildsvin i alla våra skolor och förskolor.
Plats: Alla skolor och förskolor.
Tid: Lunch.
Kontaktperson: Susanna Eggertsen Larsson. Tel. 031-315 14 12.
Klimatsmart mat
Vi vill medvetandegöra våra gäster om klimatsmart mat och smarta livsmedel genom information på borden i form av bordryttare. Tanken är att vi introducerar detta på Offentliga måltidens dag och att vi byter materialet med jämna mellanrum. Vi skapar buffékort i servering och på salladsbuffén.
Plats: Skolmatsalarna i kommunen.
Tid; Heldag.
Kontaktperson: Charlotte Odhe.
Skolor och förskolor #MaträttSkövde
Skövde kommun ligger i ett jordbrukslandskap och är i hög grad präglat av målet att servera så mycket svenska livsmedel som möjligt på våra menyer. Detta är ett arbete som vi vill lyfta och synliggöra ännu mer i samband med offentliga måltidens dag 2020 med en temavecka ”Matlandet Sverige”. Under hela veckan kommer svenska livsmedel uppmärksammas och användas i en satt meny.
Under Offentliga måltidens dag serveras en höstinspirerad trerätters meny bestående av svenska livsmedel i förskolan, skolan och äldreomsorgen. På Offentliga måltidens dag sjösätts även en svinnkampanj i kommunens skolor. Både svinnarbetet och arbetet med svenska livsmedel går att följa under hashtagen #MaträttSkövde.
Menyn för dagen blir:
Plats: Skövde kommuns skolor och förskolor.
Tid: 10.30-13.00.
Kontaktperson: Ida Henriksson, 073-800 34 61.
Äldreomsorg #MaträttSkövde
Måltiderna inom äldreomsorgen ska vara dagens höjdpunkter. Denna dag vill vi uppmärksamma måltidsmiljön extra mycket. På våra äldreboenden kommer vi servera en höstinspirerad trerätters meny bestående av svenska livsmedel. Ett lyckat sammanträffande är att dagen även sammanfaller med ”grynkorvens dag” som är en klassisk västgötsk maträtt att uppmärksamma. Den är sedan 2005 utnämnd till ”Skaraborgs nationalrätt”.
En dukningstävling utlyses där äldreomsorgsboenden kan delta genom att ta bilder på sin dukning som sedan publiceras på Skövde kommuns Facebook och vinnaren blir den bilden som får flest ”gilla-markeringar”. Under veckan kommer även en temavecka genomföras under namnet ”Matlandet Sverige” där samtliga rätter är baserade i så stor utsträckning som möjligt av svenska livsmedel.
Menyn för dagen blir:
Plats: Skövde kommuns äldreboenden.
Tid: 11.00-13.00.
Kontaktperson: Ida Henriksson, 073-800 34 61.
Vi hyllar havet
Kommunens förskolekök bjuder sina matgäster på fisksoppa som innehåller MSC-märkt fisk. Som tillbehör finns det möjlighet att smaka tillagade musslor (ASC). Vi bjuder in havet på vår meny för att uppmärksamma det blå proteinet.
Plats: Kommunens olika förskolekök i Stenungsund.
Tid: Lunch.
Kontaktpersoner:
Karin Hermansson, tel. 0303-73 25 93
Camilla Berntsson, tel. 0303-73 84 30.
Följ oss gärna på instagram: @karinochmaten och @asaomillaskok
Lunch och kafferep för våra äldre. Lunch för våra barn.
Vi kommer att servera en kycklingstroganoff med havreris och en yoghurtpannacotta med äppelkompott. Vi tittar på skillnaden i klimatpåverkan mellan den traditionella korvstroganoffen och vanligt ris. På eftermiddagen kommer vi att bjuda våra äldre på trygghetsboendet på kafferep med sju sorters kakor och tårta.
Plats: Solbackens trygghetsboende och förskola i Länghem.
Tid: 11.15-16.00.
Kontaktperson: Ingela Sundqvist, tel. 0702-87 07 10.
Grynkorvens dag
Eftersom denna dag sammanfaller med Grynkorvens dag så serveras det självklart Grynkorv med tillbehör. Grynkorven är naturligtvis närproducerad och tillbehören likaså.
Desserten danna dag kommer att bestå av en ljuvlig äpplekaka som serveras med vaniljsås.
Plats: Krabbängsgården och Björkängens äldreboende.
Tid: 12.00-.
Kontaktperson: Paulina Bertilsson.
Tvårätters till förskola och skola
Denna dag kommer vi att servera en tvårätters meny till våra förskolor och skolor. Menyn kommer naturligtvis bestå av svenska närproducerade råvaror och våra duktiga kockar kommer se till att alla våra gäster bjuds på en riktig god och vällagad lunch.
Plats: Förskolor och skolor i Töreboda kommun.
Tid: 10.30-12.30.
Kontaktperson: Paulina Bertilsson.
Framtidens hållbara offentliga tallrik
Vi firar Måltidens dag och Offentliga måltidens dag med framtidens hållbara offentliga tallrik - miljösmart och hälsosam sjömat. Vi betonar blå protein, genom att denna dag erbjuda gäster i alla verksamheter "Fiskgratäng med vitvinsås & räkor, potatismos”. Det blir också möjlighet att testa alger/tång i någon form.
Plats: Skolor, förskolor och äldreomsorgens kök.
Tid: Lunch.
Kontaktperson: Karin Nilsson, 0522-69 70 88.
Offentliga måltidens Dag
Vi firar både Offentliga måltidensdag och Grynkorvensdag den 15 oktober
Denna dag kommer vi använda oss av våra lokala producenter, hela vägen ut! Allt ifrån närodlade potatisar, vitkål och rödbetor, till Sivans ost och fram till själva huvudråvaran.
På kostenheten i Vara är vi stolta över att ha bra råvaror med lokal förankring och glädje i köken att laga mat från grunden
Plats: Kostenheten Varas förskolekök, skolkök och äldreboenden.
Tid: Hela dagen.
Kontaktperson: Inga-Lena Falkebäck
Dagens lunch på Offentliga Måltidens dag firas med bland annat lokalproducerat kött
I Vänersborgs kommun kommer våra skolor att servera Cottage pie, köttfärs och potatismosgratäng. Måltiden är tillagad av lokalproducerat ekologiskt kravmärkt gräsbeteskött från en mindre producent eller Svenskt Eko/Kravmärkt kött.
Plats: Grundskolor och gymnasium inom Vänersborgs kommun.
Tid: 11.00-13.00.
Kontaktperson: Minna-Liisa Ydeskog, tel. 0521-72 24 34.
Konstenheten i Vänersborg finns på Instagram: @kostenhetenvbg
Äldreomsorgen hyllar lokalproducerat
Vi kommer att bjuda våra matgäster på en trerätters lunch med Lammfärsbiff med rosmarinsky och rostade rofrukter som huvudrätt. Lammfärsen kommer från trakten.
Tid: lunch
Plats: Solrosens äldreboende
Plats: Solrosens äldreboende inom Vänersborgs kommun.
Tid: 11.00-13.00.
Kontaktperson: Minna-Liisa Ydeskog, tel. 0521-72 24 34.
Konstenheten i Vänersborg finns på Instagram: @kostenhetenvbg
Offentlig måltid så mycket mer än bara mat
LOKO-enheten (Lokalvård och Kost) inom Öckerö kommun har sex tillagningskök och sju mottagning/serveringskök inom förskola och skola samt ett tillagningskök på vårt äldreboende Solhöjden.
Vi kommer denna dag belysa den offentliga måltidens mångsidighet och smakrikhet. Svensk, ekologiskt och växtbaserade måltider som görs från grunden i våra kök. Det kommer att hända något eller flaggas för den Offentliga måltiden i samtliga kök denna dag.
Kontaktperson: Linda Nilsson, tel. 031-97 88 33.