Detta händer i Östergötlands län under Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021.
Stenbocksskolans elever i årskurs 7-9 får en föreläsning om jakt och vilt. På restaurang Parketten blir det minimässa med utställare och här bjuds det tilltugg:
I restaurangen serveras 2-rätters meny med fokus på lokalproducerade råvaror och med vildsvin som huvudråvara. Menyn är framtagen i samarbete med Mia Bremer, Restaurang Hörnet, Vadstena.
Plats: Stenbocksskolan.
Tid: Hela dagen.
Kontakt: Markus Gustafsson, tel. 073-806 30 13.
Läs mer om Måltid & Service Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på hemsidan, Boxholms kommun. Följ @maltidsochseriveboxholm
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Instagram.
På Hällestadgården involveras de boende att duka till fest på Offentliga Måltidens dag. Köket erbjuder en klimatsmart och närproducerad festmeny, där allt är hemlagat. Färsen är närproducerad i Östergötland. Äpplen och rönnbär från den egna trädgården. Potatis, morötter och honung från Grytgöl, kantareller från Hällestadskogarna.
Meny: Vildsvinsfärsbiffar med svamptopping, potatis, gräddsås, rönnbärsgelé och honungsrostade morötter.
Äppeldessert med mandelmassa och vaniljsås
På övriga äldreboenden serveras närproducerat hjortkött från Östergötland och morötter från Grytgöl.
Meny: Hjortgryta, potatis, morötter, råkost och inlagd gurka
Dessert: Äppelmaräng med vaniljsås
På skolor och förskolor dukas det till fest där elever och barn dukar och pyntar borden. Det kommer att serveras elevens favorit som är en tacobuffé med närproducerad vildsvinsfärs.
Kontakt: Inger Tranquist, tel. 0702-98 50 85.
Kinda vill uppmärksamma offentliga måltidsdagen genom att servera Vildsvin från Kindas skogar (Basunda gård Björkfors). Lunch på skolorna serveras Tacopytt med vildsvin och vitlökssås. Lunch till äldreboende servera Tacopytt med vildsvin och vitlökssås, Efterrätt serveras äpplekaka med svenska äpplen och vaniljsås,
Kontakt: Anki Bexell, tel. 0730-71 92 62.
Läs mer om Kinda kommun på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kost och restaurang, Kinda kommun, finns på Facebook
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: @kostochrestaurangkindakommun
Under Offentliga måltidens dag kommer Kost & Restaurang att servera vildsvinsgryta på lokalproducerade råvaror på vårdboende, servicehushus, trygghetsboende, hemtjänstens matlådor och ett antal LSS-boenden. Under dagen kommer äldrenämndens politiker samt kommunledningen att besöka verksamheterna och äta lunch.
Plats: Omsorgens verksamheter.
Tid: Lunchtid.
Kontakt: Åsa Kullberg, 013-207494.
Följ Kost & Restaurang, Linköpings kommun, på Facebook Länk till annan webbplats. och @25000portioner på Instagram.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Åleryd kommer vi att arrangera en höstfest i samband med Offentliga måltidens dag. Temat kommer vara vildsvin och Östergötland. Naturen ska tas in med alla de härliga färger som vi nu väntar in, Då Åleryd är ett vårdboende med många avdelningar lagar vi mat i tio olika kök, nära matgästerna.
Arrangör: Linköpings kommun, Leanlink Åleryd.
Kontakt: Eva Jonsson, tel. 013-208 438.
Följ Leanlink äldreomsorg Länk till annan webbplats. på Facebook. @aleryd_leanlink
Länk till annan webbplats. finns på instagram.
På Offentliga måltidens dag serverar vi till lunch en smakrik ugnsfärs på vildsvin från Basunda gård med kokt östgötsk potatis, gräddsås, lingonsylt och pressgurka i våra grund- och gymnasieskolor. På våra vårdboenden kommer det att serveras Wallenbergare på vildsvinsfärs från Basunda gård med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och pressgurka samt till dessert kökets hemlagade björnbärskräm.
Hela veckan uppmärksammas det viktiga jobb som alla i våra offentliga kök utför, våra lokalproducenter och klimatsmarta livsmedel.
Tid: Lunch.
Plats: Förskolor, grundskolor, gymnasium samt vårdboenden.
Kontakt: Marie-Louise Nydahl, tel. 010-234 858 77 eller
Camilla Svedberg Grill, tel. 010-234 855 80.
Mjölby kommuns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:
Konton på Instagram:
@mjolbymaltid_lokalvard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@vifolkaskolan_kokochmatsal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@mandalensforskola_kok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@lundby_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@bokenskokmjolby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@koketivaderstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@Koketlind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
@klammankoket Länk till annan webbplats.
@egebykoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer ha en närproducerad vecka i våra verksamheter under v.42. där kommer förskolor, skolor och äldreomsorg vara med. På Offentliga måltidens dag kommer via att servera lokalt producerat viltkött i våra verksamheter. Vi bjuder också in politiker till praktik i våra kök under denna dag
Plats: förskolor, skolor och äldreomsorg.
Kontakt: Robert Ringman, tel. 0141-22 26 98.
Under Offentliga måltidens dag, då det serveras närproducerad lunch i Motala kommun, uppmärksammar förskolan Marieberg också samarbetet mellan kök och pedagogisk verksamhet! Med måltidspedagogik fångar vi upp "husets" tema Naturkunskap & Teknik. Hur gör man knäckebröd och vilka verktyg använder man i köket ?
Plats: Förskolan Marieberg.
Kontakt: Madeleine Hultman Länk till annan webbplats., tel. 0141-22 38 39.
Följ @madde_forskolekock Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Instagram.
Skolorna serverar naturbeteskött från Bjursund, t.ex. kålpudding, biffar eller köttfärslimpa med sås, potatis, lingon och pressgurka.
Äldreomsorgen bjuder på en trerättersmeny. Skagenröra på kavring, köttgryta med naturbeteskött från Bjursund, potatis, gelé, broccoli och äppelkaka med vispgrädde.
Kontakt: Ingrid Kalm, tel. 011-15 34 52
Vi kommer att bjuda på våra elever på köttgryta av egenproducerat nötkött. På Vreta utbildningscentrum finns Naturbruksprogrammet med olika inriktningar, Nationell idrottsutbildning inom ridsport (dressyr eller hoppning) och fordon- och transportprogrammets Yrkesförarutbildning.
Plats: Vreta utbildningscentrum.
Tid: Lunch.
Kontakt: Eva Jansson, tel. 013-227939.
Hemsida: Vreta utbildningscentrum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook: Vreta utbildningscentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Vreta Yrkeshögskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Instagram: Vreta utbildningscentrum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer servera en köttfärssoppa på naturbeteskött från Östergötland och andra lokala råvaror.
Plats: Förskolor, grundskolor, gymnasieskola och omsorgsboenden.
Kontakt: Eva-Lott Blixt, tel. 0121-184 67.
Kostenheten i Söderköpings kommun finns på Instagram Länk till annan webbplats..
På Offentliga måltidens dag serverar vi rätter lagade med ekologiskt naturbeteskött från lokala leverantören Alvastra Kungsgård.
Kontakt: Kostorganisationen: Malin Olsson,
Förskolor
På förskolor kommer det att serveras tacos med tema höst. Det kommer vara aktiviteter kring måltidspedagogiken hela dagen.
Skolor
På St Persskolan, Katarinaskolan och Petrus Magniskolan serveras tacos med tema höst
kl. 11.00-12.30.
Äldreomsorgen
Wasagården och Vätterngården serveras en höstig nötköttsgryta, till dessert blir det lingonkaka. Det kommer att dukas extra festligt denna dag.
Valdemarsviks kommun kommer att ha närproducerat kött som tema på Offentliga måltidens dag. På matsedel för dagens offentliga måltider:
Tid: Lunch.
Plats: Förskolor, skolor, äldreomsorg.
Kontakt: Karin Pettersson, tel. 012-319 19 89.
Läs mer om Valdemarsviks kommun på hemsidan Länk till annan webbplats.. Följ kommunen via Facebook
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
I Vammarskolans matsal, Folkets hus, får vi besök av representanter av Bjursunds slakteri samt Mossebo gårdsbutik & rökeri som gärna svarar på frågor om sina respektive verksamheter. Här bjuds också på smakprov av hjort, vildsvin, kebab från Mossebo gårdsbutik & rökeri.
Tid: Kl. 11-13.
Plats: Vammarskolans matsal.
Kontakt: Karin Pettersson, tel. 012-319 19 89.
Läs mer om Valdemarsviks kommun på hemsidan Länk till annan webbplats.. Följ kommunen via Facebook
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Inom skola och förskola kommer vi att servera chili con carne på närproducerad vildsvinsfärs från Basunda gård. Inom äldreomsorgen kommer vi servera viltgryta på dovhjort, som vi har återtag på via kommunjägarna.
Kontakt: Jenny Bojmar, tel. 070-368 31 19.
Följ Kost och restaurang, Åtvidaberg, på Facebook. Länk till annan webbplats.
I dag serveras det rotmos & fläsklägg, senap. Råvarorna såsom kålrötter, potatis, fläsklägg kommer i från våra lokala producenter. Till dessert så serverar vi en traditionell rulltårtsbakelse som vi dekorerar med otroligt goda och fina hallon från vår fantastiska hallonodling som ligger strax utanför Ödeshög.
Kontakt: Linda Karlsson, tel. 0144-35133.
Följ Ödeshög kommun på Instagram. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tillbaka till Offentliga måltidens dag - samlingssidan.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post