Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Tre barn i en skolmatskö. Flickan i fronten klämmer ut kaviar från en tub, på en knäckebrödsskiva.

    Specialkost och anpassade måltider – en ständigt aktuell fråga


    Specialkost och anpassade måltider är efterfrågade och resurskrävande måltider som har en tendens att öka i omfattning. Idag är cirka 20 procent av alla måltider som lagas i de offentliga köken specialkost eller anpassade måltider.
  • Bilden är ett montage av en grå bildplatta med text (se bildtext) och en sk. même. Det är en illustration med två kvinnor som sträcker ut armarna i luften. De säger: Yes! Ännu en uppdaterad måltidspolicy.

    Flera kommuner går ihop kring en gemensam policy


    Säffle kommuns nya livsmedels- och måltidspolicy började gälla den 1 januari 2022. Styrdokumentet är gemensamt för Säffle tillsammans med Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmåls kommuner.
  • Ta del av MATtankens webbinarier i efterhand


    Ekologiska livsmedel i offentliga kök , Sillen gör "come back" , Säkert vildsvinskött och Bättre mat för bättre vård - nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus. MATtankens fyra senaste webbinarier finns att ta del av som inspelning med undertext eller i form av en sammanfattande artikel.
  • Orden God Jul & Gott Nytt År skrivna mot en illustrerad bakgrund med snöflingor och julkulor.

    Julbrev från MATtanken


    I årets sista nyhetsbrev från MATtanken bjuder vi på länkar till nyheter om årets avslutande aktiviteter. Vi blickar också mot början av nya året 2022.
  • Montage av bilder från Instagram #måltid21

    Rejält genomslag för Offentliga måltidens dag


    Måltidsorganisationer i 162 kommuner och 9 regioner anmälde aktiviteter till årets firande av Offentliga måltidens dag.
  • Flicka i växthus

    Ett nytt recept för skolmåltider: Fyra tematräffar 2022


    MATtanken kommer under januari till mars 2022 att arrangera fyra tematräffar inom ramen för det Vinnova-finansierade projektet Ett nytt recept för skolmåltider .
  • Tre porträttfoton inlagda mot bakgrund av färgglada grönsaker.

    Sammandrag från webbinarium om ekologiska livsmedel i offentliga kök


    Det var många olika infallsvinklar som lyftes fram, kring den komplexa frågan om ekologiska livsmedel i offentliga kök, i samband med MATtankens webbinarium.
  • Man håller en låda med morot, broccoli och vitkål.

    Ekologiskt i offentliga kök – vilka livsmedel köps in och vilka bör man prioritera?


    I denna artikel tittar vi på vilka ekologiska livsmedel som kommuner främst köper in, och om det stämmer överens med vad forskningen säger att vi bör prioritera.
  • Ett skärmklipp från Bondeniskolan.se Illustration: Vy över lantgård.

    ”Man missar doften av kossor och spån, men man får möta bonden"


    Finns det fördelar med digitala möten med bonden eller fiskaren, som komplement till besök på gården eller fiskebåten? Går det att hitta medskapande sätt att öka kunskaperna om svenska livsmedel och introducera nya maträtter för elever i skolan? Vad innebär konceptet Food for Life?
  • Människor samlade på gårdsplanen utanför en ladugård.

    Lärorikt studiebesök på mjölkgård & mejeri


    Det var en småkylig novemberdag men solen sken på ladugårdsbacken. Återigen var det dags för temadag för personer som arbetar med menyplanering och/eller livsmedelsupphandlingar i kommuner och region i Västra Götalands län, denna dag var temat ost. Träffen den 18 november inleddes med ett besök på Sörgården i Jällby, följt av ett besök på Gäsene mejeri. Där fick vi lära mer om hur mjölk blir till ost. Det blev också samtal om vilka krav offentliga kök kan och bör ställa i samband med upphandling – och om vilka produkter och volymer som offentliga kök efterfrågar. 

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post