Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

 • Bildkollage från köket på förskolan Långevi, Bengtsfors.

  Få koll på vad som händer i samband med Offentliga måltidens dag


  Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för och därför koordinerar MATtanken Offentliga måltidens dag. Detta är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Både före och under Offentliga måltidens dag den 21 oktober går fler aktiviteter av stapeln.
 • Åsa Wigg, Maria Udenius, Pierre Liljeroos

  Hudiksvall bjuder in medborgarna till dialog


  Offentliga måltidens dag den 21 oktober närmar sig med stora steg. I Hudiksvalls kommun pågår förberedelserna för fullt. Det blir firande på äldreboenden, förskolor och skolor och en kampanj där kökspersonalen och dialogen med medborgarna lyfts fram.
 • Nytt nummer av MATtankens nyhetsbrev


  Höstens första nyhetsbrev har precis sänts iväg. Här berättar vi om vad som är aktuellt i MATtanken-projektet! Anmäl dig som prenumerant så missar du inga nyheter från oss.
 • Illustration: Människor som jobbar tillsammans med idéer och samskapande inom Ett nytt recept för skolmåltider

  11 prototyper i 4 kommuner med 1 gemensam mission: hållbara skolmåltider


  Med ett missionsorienterat arbetssätt pågår just nu ett test av hur offentlig sektor – med skolmåltiderna som verktyg – kan bli murbräcka för att ställa om hela livsmedelssystemet.
 • Anna Lundstedt och Eva Sundberg.

  Kom och var med i StudioMATtanken!


  StudioMATtanken lyfter aktuella och angelägna ämnen som rör offentliga måltider. Samtalen genomförs i öppna digitala möten som varar max 45 minuter.– Med StudioMATtanken vill vi engagera hela offentliga måltidssverige och göra det enkelt att ta del av kunskap och inspiration. Du väljer själv om du bara vill lyssna eller mer aktivt vara med i diskussionen, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
 • Två glada barn framför en dator.

  Unga och gamla firar Offentliga måltidens dag tillsammans


  Det blir hamburgare och klyftpotatis på menyn när kocken på förskolan Hörnet ska laga mat till både förskolebarnen och de äldre på det närliggande vård- och omsorgsboendet. För det har seniorerna önskat! I år är det premiär för Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm att vara med på Offentliga måltidens dag och det blir ett firande över gränser.
 • Bäst före-datum på mejeriprodukter

  Nytänkande upphandling minskar matsvinn och ger guldkant


  Att upphandla livsmedel som närmar sig bäst före-datum kan bidra till att minska matsvinnet. Göteborgs stad och nio kranskommuner var tidiga med ett sådant avtal.
 • En person packar grönsaker i en back

  Beredskap för offentliga måltider


  Måltider inom skola, vård och omsorg är en viktig del av Sveriges krisberedskap och det civila försvaret. De offentliga måltiderna behövs för att övriga samhället ska fungera. Den 30 september genomför Livsmedelsverket ett lunchwebbinarium för att presentera en kommande beredskapshandbok för offentliga måltider. 
 • Vy över plenumsal, FN.

  Food Systems Summit: Offentliga måltiders roll lyfts fram i den svenska färdvägen


  Inför FN:s toppmöte Food Systems Summit har Sveriges regering presenterat en så kallad färdväg för hur Sverige ska arbeta med hållbara livsmedelssystem framöver, på nationell och global nivå.– MATtankens arbete listas i färdvägen som en av de insatser som görs nationellt inom området hållbarhet och offentliga måltider, berättar MATtankens projektledare Eva Sundberg.
 • Bilder på policydokumentets framsida och del av inlagan.

  Måltiderna bidrar till att Eksjö kan uppnå sin vision


  Kommunfullmäktige i Eksjö kommun fastställde en ny måltidspolicy tidigare i år. Måltidsutvecklare Gun Svensson är nöjd med innehållet och tycker att måltidernas position har flyttats framåt.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster