Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Ett kollage med interiör- och exteriörbilder från storkök.

    Studio MATtanken 24 mars: Investeringar i offentliga kök


    Vår långa tradition av skattefinansierade måltider har genom åren resulterat i att vi har offentliga kök runt om i hela Sverige. Vilka slags kök en kommun eller region har präglar arbetet och tankarna kring måltiderna. Hur ser det ut i din kommun/region och hur tänker ni framåt?
  • Espen Rognstad, kostchef i Ödeshögs kommun

    Nytt sätt att upphandla ökar andelen närproducerat


    De skalade ner antalet produkter från 1500 till 350 och tillämpade open book-metoden. Det gjorde att mindre grossister svarade på upphandlingen.– Tack vare det har det blivit lättare för oss att få in produkter från lokala leverantörer, säger Espen Rognstad, kostchef i Ödeshögs kommun, som bidragit till MATtankens nya Erfarenhetsbank.
  • Del av skolrestaurang, där elever kan prova olika grönsaker, kryddor med mera.

    Riktlinjer istället för kostpolicy skapar flexibilitet


    I Jönköpings kommun finns ingen övergripande, politiskt beslutad kostpolicy. Istället har tjänstepersoner inom kostorganisationen mandat att ansvara för riktlinjer och rutiner. ”Jag upplever att det här arbetssättet fungerar bra”, säger kostchef Lina Ekeroth Sandqvist.
  • Person sitter vid dator där Erfarenhetsbanken syns på skärmen.

    Välkommen till Erfarenhetsbanken för hållbara offentliga måltider


    Elever som klimatberäknar måltider, nytt sätt att upphandla mer närproducerade livsmedel och arbetssätt som minskar matsvinn – det är några exempel från MATtankens nya Erfarenhetsbank för hållbara offentliga måltider. I ”banken” delar måltidschefer, lärare, miljöstrateger, kockar och andra yrkesgrupper med sig av goda exempel på hur de arbetar för att utveckla måltiderna.
  • Två elever som äter i skolrestaurangen, en kock syns i bakgrunden.

    Tematräff  "Mer mat i magen – genom innovativa lösningar och nya arbetssätt"


    Den 15 mars klockan 13.30-15.00 hålls den första digitala tematräffen utifrån delade erfarenheter i den nya Erfarenhetsbanken! Välkommen att hänga på och ta del av hur andra gör och diskutera med kollegor.
  • Studio MATtanken 24/2: Policy-spaning


    Vad ska en bra måltidspolicy innehålla? Hur blir det ett användbart dokument? Eller kan det vara enklare utan policy? I februaris Studio MATtanken pratar vi om styrdokument inom offentliga måltider, en fråga som ständigt är aktuell.
  • Tecknad bild. Seriefiguren Zelda sitter på kafé och talar med två vänner.

    Hjälp oss att uppdatera sammanställningen av kommunernas måltidspolicyer


    De flesta av Sveriges kommuner har en politiskt fastställd måltidspolicy/kostpolicy. MATtanken har en länklista till mer än 180 av dem.
  • Fråga till kommunerna om livsmedelsinköp 2022


    Nu har landets samtliga kommuner via mejl fått en fråga om vilka livsmedel som köpts in under 2022.
  • Kvinna sitter vid dator. MATtankens nyhetsbrev syns på skärmen.

    Håll dig uppdaterad med MATtankens nyhetsbrev


    Inspiration, omvärldsbevakning och koll på tematräffar och studiosamtal – prenumerera på MATtankens nyhetsbrev så missar du inga nyheter.
  • Bilder på Mikael Hayd och Anneli Eriksson Blok. Fotona är tagna i storköksmiljö.

    Filmvisning på nämndsammanträden, förvaltningsmöten, APT


    Filmen 3 miljoner måltider har fått en fin start sedan premiären i början av året. På webben och i sociala medier tickar antalet visningar på. Ett tjugotal personer har också hört av sig och önskat att få kopior av filmen för att kunna visa den i samband med möten, eller dela den vidare på annat sätt.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post