Landsbygdsnätverket

Seminarium om hållbar fet fisk på den offentliga tallriken

Det är svårt för skolköken att följa Livsmedelsverkets råd att servera fet fisk varannan vecka och samtidigt klara hållbarhetsmålen. Tillsammans med Kost & Näring arrangerar vi ett seminarium under Almedalsveckan där vi belyser detta dilemma. Välkommen till Rosa Gården i Visby onsdagen den 3 juli kl. 11.00.

Tillgången på hållbart producerad fet fisk till priser som kan betalas av offentlig sektor är nästintill obefintlig. De flesta offentliga kök serverar fisk en gång i veckan, men statistiken visar att den feta fisken bara står för 14 procent – fast den borde utgöra 50 procent av den serverade fisken enligt Livsmedelsverkets råd.

På seminariet kommer vi lyfta ämnet utifrån flera olika vinklar. Vad beror det höga priset på hållbar fet fisk på? Om man inte följer Livsmedelsverkets råd hur säkerställer man att maten ändå blir näringsriktig? Är det rimligt att alla som sitter och beställer fisk i köken i kommunerna ska kunna hålla ordning på fångstzoner och olika fiskeredskap? Finns det fiskarter som vi idag inte fångar som vi skulle kunna äta? När kommer det finnas landodlad fisk på marknaden till ett rimligt pris? Skulle det gå att servera ”nya” arter i de offentliga köken? Vad krävs i så fall för att matgästerna ska gå med på förändringen?

Med oss för att svara på alla dessa intressanta frågor finns en expertpanel bestående av Linnéa Engström, programdirektör för Östersjöregionen och Skandinavien, Marine Stewardship Council (MSC), Anton Paulrud, VD för Sweden Pelagic Federation PO, Kristina Snuttan Sundell, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, Anna-Karin Quetel, nutritionist och projektledare på Livsmedelsverket samt Eva Sundberg, projektledare för MATtanken. Moderator för seminariet är Cecilia Nebel.

Efter seminariet bjuds det på lunch. Kocken Tomas Lundgren komponerar en meny baserad på lokalt fångad fisk; skarpsill och id.

Plats: Rosa Gården, Kommendantsbacken 6, Visby

Tid: 3 juli 2019 kl. 11.00 – 12.00 (därefter lunchservering)

Arrangörer: Kost & Näring, MATtanken och Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk

Information om detta seminarium på Almedalsveckans sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post