Landsbygdsnätverket
Prova-på bord med smakbitar av grönsaker, örter, snittar med mera.

Baconlindade katrinplommon med rabarberkompott, örter, grönsaker, rotfrukter. Här bjuds matgästerna både nya dofter och smaker. På Ljungbyhedsskolan i Klippans kommun finns det i skolrestaurangen en egen ö för ”prova-på”.

Tankar inför Offentliga måltidens dag: Vill fortsätta utveckla koncept som ”prova-på”

– Självklart ska vi vara med även i år! Det blev det raska svaret när MATtanken tog temperaturen på Klippans kommun inför firandet av årets Offentliga måltidens dag.

I Klippans kommun har införandet av ett nytt ”prova-på”-koncept blivit ett riktigt lyckokast. Både matgäster och medarbetare finner inspiration. Det handlar om att locka och ge möjlighet att prova nya smaker och rätter, som ett led i arbetet med att utveckla menyer och arbetssätt.

– På förra årets Offentliga måltidens dag lanserade vi konceptet och det blev mycket uppskattat. ”Prova-på” blir det självklara inslaget även vid årets firande den 21 oktober, berättar måltidschef Lill Spenninge.

Lill Spenninge.

Lill Spenninge.

Nybyggda miljöer ger nya möjligheter

Extra spännande inför höstterminen är att den nybyggda Kungsfiskarskolan, en grundskola med årskurser F-6, kommer att slå upp dörrarna. Här är även köket och skolrestaurangen en del av nybygget och rekryteringen av köksansvarig precis klar.

Inom några år kommer även Ljungbyhedskolan att få nytt kök och restaurang.

– Tillsammans med rektorerna och skolornas personal kan vi i de nya köken redan från start jobba utifrån en helhetssyn där måltiderna är nycklar i arbete för att eleverna ska nå sina kunskapsmål. Mat och måltiden är också verktyg i kommunens arbete med att nå målen i agenda 2030. I de nya miljöerna vill vi utveckla olika metoder och koncept som sedan kan införas på alla enheter i kommunen.

Förra hösten lanserades ”prova-på” och det serverades rykande pumpasoppa med hembakt örtbröd på skolor och några förskolor, samt i stadshusets kafeteria, på Offentliga måltidens dag. Matgästerna fick också med sig receptvykort hem, som bonus.

Hur firar ni Offentliga måltidens dag i år i Klippans kommun?

– Planering pågår, säger Lill lite hemlighetsfullt men betonar att hon inte vill missa chansen.

– Generellt behöver vi bli bättre på att visa upp våra måltider och synas och höras i olika sammanhang. Offentliga måltidens dag är ett bra tillfälle att lyfta fram måltidens betydelse. Då syns vi tillsammans med andra, i hela landet!

Köksansvarig Natjha Borgström och rektor Chanette Bellander, Ljungbyhedskolan.

Köksansvarig Nathja Borgström tillsammans med rektor Chanette Bellander, Ljungbyhedskolan. Foto: Klippans kommun.

Fira Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021

Kom och var med och fira! Från den 1 juni finns det möjlighet att anmäla aktiviteter till Offentliga måltidens dag. Läs mer om hur du och din verksamhet gör för att vara med på www.mattanken.se/omd Länk till annan webbplats.. På webben hittar du också inspiration och tips på aktiviteter.

Senast uppdaterad