Landsbygdsnätverket

Webbinarium: Hållbar sjömat på den offentliga tallriken

Är alger, musslor och landodlad fisk framtiden? I vårt nästa webbinarium fördjupar vi oss i den komplexa frågan kring hållbar fisk och annan sjömat. Webbinariet äger rum tisdag 26 november kl. 13.30.

Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. Kvotsystem och ursprungsmärkningar är svåra att förstå. Och debatten är stundtals hätsk kring vad som är rätt eller fel.

I EAT Lancets rapport "The role of seafood for sustainable and healthy diets - The EAT-Lancet comission report through a blue lens" pekar man ut akvakultur som en framtidslösning. Bakgrunden till det ökade behovet av odlad fisk är att sjömat är näringsriktig och bra mat men många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade. Enligt FN:s organ för jordbruk och mat, FAO, är 52 procent av världens fiskbestånd på gränsen till utrotning.

I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk. Kommer vi kunna fortsätta att äta fisk som i dag? Är landbaserad fiskodling framtidens hållbara alternativ? Vilka djur och växter från havet skulle vi kunna äta mycket mer av?

Som vanligt finns det möjlighet att ställa frågor i slutet av webbinariet.

Anmäl dig nu! Länk till annan webbplats.

Webbinariet genomförs i samarbete med Kost & Näring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk

Föreläsare

Kristina Snuttan Sundell är professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Hon är också verksamhetsledare för forskningscentrumet Swedish Mariculture Research Center (SWEMARC) vid Göteborgs universitet.

Datum och tid

Tisdag 26 november kl. 13.30 - 14.45

Anmälan

Anmäl dig här! Länk till annan webbplats.

Hur går det till?

Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsarna. Avsnittet spelas också in så att du kan titta på det i efterhand.

Teknisk information finns längst ner på denna sida

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post