Landsbygdsnätverket

Webbinarium: Matgäster med särskilda behov

Tillsammans med Skolmatsakademin och Måltid Sverige arrangerar vi ett webbinarium om måltider och neuropsykiatriska diagnoser. Hur kan man hantera måltidssituationen för matgäster med särskilda behov? Webbinariet äger rum torsdag 10 oktober kl. 13.30.

Vilka riktlinjer och rekommendationer finns det egentligen i dag vad det gäller kosten och neuropsykiatriska diagnoser? Råder det verkligen särskilda behov och omständigheter för dessa barn och ungdomar? Vad bör man ta hänsyn till i skolrestaurangen?

Detta är ett spännande men komplext ämne som de senaste åren har stötts och blötts flitigt runt om i landets kommuner. Ämnet kan för många fortfarande kännas nytt, osäkert och kunskapsluckorna bland olika professioner är många. En sak är säker - frågan om neuropsykatriska diagnoser och måltiden bör sträcka sig längre än till chicken nuggets, pasta, kebab, köttbullar och pizza.

Webbinariet riktar sig till de personalgrupper i skolan som kommer i kontakt med det ätande barnet, dess vårdnadshavare eller som på andra sätt berörs av frågan.

Föreläser gör Johanna Björk, ADHD-konsult, och Therese Lind, måltidschef i Bollebygds kommun.

Som vanligt finns det möjlighet att ställa frågor i slutet av webbinariet.

Anmäl dig nu! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbinariet genomförs i samarbete med Måltid Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Skolmatsakademin i Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Föreläsare

Johanna Björk är ADHD-konsulenten som under 10 år var med och byggde upp Ågrenska i Göteborg. Det är ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta diagnoser och en unik mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar, deras familjer och professionella. I dag arbetar Johanna som föreläsare inom ämnet samt som urokonsulent, hjälpmedelskonsulent, på Region Halland.

Therese Lind är måltidschef i Bollebygd som infört flervalsmodellen och har en bakgrund som dietist. Hon delar med sig av sina erfarenheter av att ta fram ett arbete som inkluderar alla. Hon menar att om vi hjälper barn med särskilda behov tidigt så kan de så småningom utvecklas och vara handlingskraftiga nog att klara utmanande situationer så som skollunchen. Måltiden för elever med NPF behöver periodvis anpassas eftersom det handlar om att hjälpa eleven att nå målen och det första målet att uppnå är alltid att eleven kommer till skolan och att eleven klara av en hel skoldag.

Datum och tid

Torsdag 10 oktober kl. 13.30 - 14.45

Anmälan

Anmäl dig här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur går det till?

Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsarna. Avsnittet spelas också in så att du kan titta på det i efterhand.

Teknisk information finns längst ner på denna sida

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post