Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

  • Kollage: Planering och matlagning i offentliga kök samt foto på ett vildsvin ute i naturen. Säkert vildsvinskött i offentliga kök
    Välkommen till ett webbinarium som handlar om säkert vildsvinskött i offentliga kök, tisdag den 17 november kl. 13.30-14.45. Webbinariet är kostnadsfritt och vänder sig till alla som vill fördjupa sig i hur offentliga kök kan använda sig av vildsvinskött.
  • Bildmontage måltider på sjukhus samt porträtt Ulrika Backlund och Eva Sundberg. Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
    Välkommen till ett webbinarium som handlar om de nya nationella riktlinjerna för måltider på sjukhus! Anmäl dig och hör Ulrika Backlund från Livsmedelsverket berätta om riktlinjernas intentioner, bakgrund och innehåll. Lär dig mer om hur viktiga måltiderna är för vården och vilken skillnad de kan göra. Webbinariet äger rum tisdag den 3 november kl. 13.30-14.45.
  • Salladsbuffébord i en skolrestaurang. Från ord till handling: Ursprungsmärkning och den offentliga marknaden
    MATtanken medverkar i ett seminarium om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden den 20 oktober. – Vi fortsätter att driva på frågan om vilket ursprung som maten har i köken inom vård, skola och omsorg, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
  • Tallrik med mat, serverad under veckan då Offentliga måltidens dag firas. Offentliga måltider i rampljuset
    Det är dags att sluta ta de offentliga måltiderna för givet! Istället bör aktörer på alla nivåer samverka bättre för att ta tillvara måltidernas fulla potential. Detta skriver generaldirektörerna för Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans med ordföranden för Lantbrukarnas riksförbund och generalsekreteraren för Sveriges Konsumenter - i en debattartikel i Dagens Samhälle - inför Offentliga måltidens dag.Under Offentliga måltidens dag, torsdag den 15 oktober kl. 12.00 finns MATtanken även med i ett livesänt lunchsamtal om måltidernas betydelse för hela vårt samhälle.
  • Kollage: Foto på Kamilla Ehrengrip och på vildsvinsfärsbiffar på en tallrik. Vildsvin i köket på Offentliga måltidens dag
    Vilt- och vildsvinskött finns på flera kommuners menyer i samband med Offentliga måltidens dag den 15 oktober. I Mölndals kommun kommer det till exempel att serveras en maträtt på vildsvin i alla skolor och förskolor.
  • Symbolbild från FN för Internationella matsvinnsdagen 29 september. Till dig som jobbar med mat(svinn) i offentliga kök
    En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.
  • Växtplantor i ett tråg visas upp för deltagare på studiebesök i utemiljö. Två regionala upphandlingsdagar i höst
    Nu tar vi nya steg. Sedan ett par år har MATtanken tillsammans med regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland arrangerat upphandlingsdagar. I höst startas regionala upphandlingsdagar även i Stockholms län.
  • Förskolebarn med folder som är Vetlandas måltidspolicyspel. Vetlanda har gjort ett spel av sin måltidspolicy
    Vetlanda kommun presenterar delar av kommunens måltidspolicy i form av spelet Måltidsresan. Syftet är att på ett lekfullt sätt nå ut till alla som hanterar eller tar del av kommunens mat och måltider. Nu har Måltidsresan delats ut till förskolor och skolor så att elever och vårdnadshavare kan lära mer om maten.
  • Kollage med bilder på dukade bord och råvaror att laga. Lokala råvaror och minskat matsvinn i Rättvik
    I Rättviks kommun är målsättning att i äldreomsorgens kök endast använda råvaror från kommunens återtagsprojekt och lokala producenter, på Offentliga måltidens dag, den 15 oktober. All mat tillagas från grunden. Dessutom lagas mellanmålet på rester.
  • Tallrik med spaghetti och köttfärsås Nu drar MATtanken igång ett vildsvinsnätverk
    Hösten 2020 startar MATtanken ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Satsningen inleds med att MATtanken drar igång ett vildsvinsnätverk.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster