Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

  • Symbolbild från FN för Internationella matsvinnsdagen 29 september. Till dig som jobbar med mat(svinn) i offentliga kök
    En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.
  • Växtplantor i ett tråg visas upp för deltagare på studiebesök i utemiljö. Två regionala upphandlingsdagar i höst
    Nu tar vi nya steg. Sedan ett par år har MATtanken tillsammans med regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland arrangerat upphandlingsdagar. I höst startas regionala upphandlingsdagar även i Stockholms län.
  • Förskolebarn med folder som är Vetlandas måltidspolicyspel. Vetlanda har gjort ett spel av sin måltidspolicy
    Vetlanda kommun presenterar delar av kommunens måltidspolicy i form av spelet Måltidsresan. Syftet är att på ett lekfullt sätt nå ut till alla som hanterar eller tar del av kommunens mat och måltider. Nu har Måltidsresan delats ut till förskolor och skolor så att elever och vårdnadshavare kan lära mer om maten.
  • Kollage med bilder på dukade bord och råvaror att laga. Lokala råvaror och minskat matsvinn i Rättvik
    I Rättviks kommun är målsättning att i äldreomsorgens kök endast använda råvaror från kommunens återtagsprojekt och lokala producenter, på Offentliga måltidens dag, den 15 oktober. All mat tillagas från grunden. Dessutom lagas mellanmålet på rester.
  • Tallrik med spaghetti och köttfärsås Nu drar MATtanken igång ett vildsvinsnätverk
    Hösten 2020 startar MATtanken ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Satsningen inleds med att MATtanken drar igång ett vildsvinsnätverk.
  • Möjlighet att nå hundra procent svenskt tack vare tydliga och konsekventa krav
    Region Gotland har under lång tid fört dialog med de lokala grossisterna utifrån sin måltidspolicy.– Det gav resultat, berättar Gun Maldesson.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster